Sărbătoare mare astăzi! Izvorul Tămăduirii - tradiţii şi superstiţii
Publicat pe 21.04.2017 la 00:20 Actualizat pe 21.04.2017 la 00:23
Izvorul Tămăduirii se sărbătoreşte în fiecare an, în prima vineri după Paşte. Sărbătoarea are o istorie de 1500 de ani şi aminteşte de un miracol încă din secolul al V-lea.
Izvorul Tămăduirii se sărbătoreşte în fiecare an, în prima vineri după Paşte. Sărbătoarea are o istorie de 1500 de ani şi aminteşte de un miracol încă din secolul al V-lea.
Legenda spune că Leon cel evlavios şi binecredincios se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului unde a întâlnit un bătrân orb. S-a oferit să-l călăuzească. Vorbind cu el a constatat că bătrânul era un om religios care obişnuia să le spună creştinilor că, în pădurile imperiale, sunt izvoare şi lacuri ocrotite de Maica Domnului, protectoarea sihaştrilor retraşi în acele locuri. Conform legendei, cei doi s-ar fi rătăcit prin pădure, iar orbului i s-a făcut sete. Leon a încercat să caute apă, dar a fost în zadar. La un moment dat a auzit o voce care l-a îndemnat să meargă către un loc din pădure, unde este apă. Minunea a făcut ca acea apa să stăpânească setea orbului şi să îi readucă vederea. "Am văzut Lumina cea adevărată, pe Maica Preacurată. Aici este izvorul tămăduitor, fântâna dătătoare de sănătate", a spus Leon, conform Antena 3.
În această zi NU ai voie să munceşti, să speli rufe, să calci, sa coşi şi nici să croieşti îmbrăcăminte.
Gospodarii aruncă apă sfinţită peste vite pentru ca acestea să fie sănătoase. De asemenea, stropesc cu apă sfinţită şi grădinile, livezile pentru ca acestea să fie protejate de grindină. Cei care vor să ştie cât de mult vor mai trăi, aşază o cană sub un nuc sau un soc, iar apoi, dacă găseau pământ pe fundul cănii aflau că sfârşitul e aproape.
Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
R.P.