Sărbătoare mare: Moşii de iarnă. Ce să faci ca să îţi meargă bine
Publicat pe 16.02.2017 la 13:45 Actualizat pe 16.02.2017 la 14:10
Sâmbătă, 18 februarie, sunt moșii de iarnă sau pomenirea morților cum se mai zice în popor, conform calendarului creștin-ortodox.
Sâmbătă, 18 februarie, sunt moșii de iarnă sau pomenirea morților cum se mai zice în popor, conform calendarului creștin-ortodox.
Biserica Ortodoxa face pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Această sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea "Moșii de iarnă". Biserica îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo "adormiți".
Sâmbata, 18 februarie, în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți. În ziua în care se săvârșește Sfânta Liturghie, preotul scoate miride (părticele) din prescura, pentru vii și morți. Ele sunt așezate pe Sfântul Disc, alături de Agnet - partea din prescură care reprezintă pe Hristos, ca dragostea Lui să se reverse și asupra lor, conform crestinortodox.ro.
Tradiții și obiceiuri
- În această zi, în funcţie de obiceiurile zonei în care trăiesc, gospodinele pregătesc colivă şi colaci, piftie, sarmale, ciorbă, plăcinte, fructe şi vin şi lumânări aprinse.
- Mâncarea se dă de pomană în farfurie şi trebuie să aibă şi un tacâm şi un pahar pentru vin. Toate acestea se duc dimineaţa la biserică spre a fi sfinţite de preot şi apoi se oferă cu o lumânare aprinsă.
- De asemenea, cei care merg la mormintele celor decedaţi trebuie să aprindă două lumânări, fiindcă se spune că la flacăra lor se încălzesc morţii.
D.S.