Sărbătoare mare pe 14 octombrie! Ce se întâmplă dacă plouă de Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva © www.sfanta-parascheva.ro

Pe 14 octombrie are loc una dintre cele mai imporante sărbători pentru creştini, Sfânta Parascheva. Este considerată ocrtotitoarea Moldovei, iar ziua este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Sfânta Cuvioasa Parascheva s-a născut lângă Constantinopol, iar la 10 ani a decis să meargă pe calea credinţei. După ce a devenit călugăriţă pe Iordan, se întoarce la 25 de ani la locul natal, însă moarte după numai doi ani.

Tradiţii şi obiceiuri

Se spune că dacă NU plouă pe 14 octombrie, iarna va sosi mai rapid. Se mai spune că aşa cum este vremea în această zi, tot aşa va fi până la Sfântul Dumitru, dar şi în ziua celorlalte sărbători.

De asemenea, pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, se prind focuri la ţară pentru a fi îndepărtate spiritele rele. Dacă oile dorm îngrămădite în această zi, iarna va fi una grea.

Se spune că de Sfânta Parascheva nu au voie să muncească astăzi. Dacă o fac, vor avea parte de probleme la locul de muncă şi în familie. 

Nu ai voie să mănânci nimic până la ora 12, când bisericile termină slujba dedicata Sfintei Parascheva. Cei care fac totuşi acest lucru vor avea probleme cu stomacul.

Pe 14 octombrie este bine să împarţi  covrigi, lipii, must nou şi vin roşu amărâţilor. Nu este bine să te zgârceşti de la bani şi alimente. Oferă ajutorul oamenilor care au nevoie. Zgârcenia în această zi îţi aduce sărăcie.

Dacă vrei să fii la curent cu cele mai noi ştiri din ţară, dar şi din întreaga lume, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.

S.O.


facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
TOATE STIRILE NOASTRE CONTINUA PE FACEBOOK

Alătură-te celor 300.000 de fani spynews.ro!

A1.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro
DivaHair.ro