Sărbătoare mare pentru creştini! Ce sfânt prăznuim astăzi, 27 octombrie

Zi de sărbătoare în calendarul creştin ortodox, sâmbătă, 27 octombrie. Creştinii ortodocşi prăznuiesc azi un sfânt de bază al credinţei bisericii noastre.

Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, este pomenit de Biserica Ortodoxă Română la 27 octombrie. Conform Agerpres, Sfântul Cuvios Dimitrie a trăit în secolul al XIII-lea, în timpul "imperiului" de la Târnovo, întemeiat de români și de bulgari sub conducerea fraților Petru și Asan. Viața creștină trăită în familie, ca și învățăturile pe care le auzea la biserică l-au făcut să fie blând și milostiv cu toți semenii săi. Postea și se ruga mereu, se îngrijea mult de cei săraci, cărora le împărțea o parte din hrana pe care o primea pentru paza vitelor.

Sfântul Cuvios Dimitrie a fost proclamat oficial Ocrotitorul orașului București de către mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793), iar din anul 1955, cultul său a fost generalizat în toată țara.

Cu prilejul pelerinajului din 2015 la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor (23-28 octombrie 2015), racla cu fragmente din moaștele Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur care se păstrează la Mănăstirea "Sfântul Pavel" din Sfântul Munte Athos este adusă la Catedrala patriarhală de o delegație a Bisericii Ortodoxe a Greciei, conform unui comunicat al Patriarhiei.

Moaștele Sfinților Trei Ierarhi vor fi așezate în noul baldachin de pe Dealul Mitropoliei împreună cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena pentru a fi cinstite de pelerini.

Sursă foto Creştin ortodox

Citeşte şi

Sărbătoare pentru creştini! Ce sfinţi prăznuim azi

Sărbătoare mare pentru creştini! Azi prăznuim un mare Sfânt

E.V.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro