Sărbătoare pentru creştini! Ce sfinţi prăznuim azi

Zi de sărbătoare în calendarul creştin ortodox, sâmbătă, 19 septembrie. Creştinii ortodocşi prăznuiesc mai mulţi sfinţi de bază ai credinţei bisericii noastre.

Ortodoxe
Sf. Mc. Trofim, Savatie și Dorimedont

Greco-catolice
Sf. m. Trofim, Savatie și Dorimedont

Romano-catolice
Sf. Ianuariu, ep. m.

Conform Agerpres, sfinții mucenici au trăit în timpul împăratului roman Probus (276-282). Sfinții Trofim și Savatie se aflau în Antiohia, atunci când era sărbătorit zeul Apollo. Îndemnați să participe la praznic, cei doi au refuzat pentru că erau creștini. Au fost duși în fața guvernatorului, și fiind bătuți foarte rău, Savatie a murit în timpul torturii, iar Trofim a fost dus în Câmpul Sinadelor din Frigia pentru a fi ucis în timpul sărbătorii păgâne a dioscurilor.
Sfântul Trofim, care a fost aruncat în temniță până la începerea sărbătorii, a fost vizitat de Dorimedont, un creștin tăinuit care făcea parte din conducerea cetății. Acesta mergea prin închisori la creștinii ce pătimeau pentru Hristos.

Sfântul Dorimedont a fost și el descoperit și torturat împreună cu Sfântul Trofim, fiind apoi amândoi aruncați fiarelor sălbatice, care nu s-au atins de ei, așa că cei doi sfinți mucenici au fost decapitați.

Sursă foto Ziarul Lumina

Citeşte şi

Sărbătoare pentru creştini! Ce sfinţi prăznuim azi

Sărbătoare mare pentru creştini! Azi prăznuim un mare Sfânt


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro