Sărbătoare pentru creştini! Ce sfinţi prăznuim azi

Zi de sărbătoare în calendarul creştin ortodox, vineri, 2 octombrie. Creştinii ortodocşi prăznuiesc mai mulţi sfinţi de bază ai credinţei bisericii noastre.

 Ortodoxe
Sf. Sfințit Mc. Ciprian; Sf. Mc. Iustina fecioara

Greco-catolice
Sf. ep. Ciprian; Sf. m. Iustina fecioara

Romano-catolice
Ss. Îngeri Păzitori

Conform Agerpres, Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian și Sfânta Muceniță Iustina fecioara sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 2 octombrie.
Sfântul Ciprian s-a născut în vremea împăratului Deciu (către anul 250). Se făcuse filozof și vrăjitor vestit în Antiohia Siriei, de neam era din Cartagina, născut din părinți necredincioși, fiind dat din copilărie spre a sluji zeului Apolon.

A învățat magia în Atena, Egipt, Caldeea și dobândise o mare faimă printre închinătorii la idoli. În Antiohia a mers când era desăvârșit în toată răutatea: vrăjitor și fermecător, pierzător de suflete, mare prieten și credincioasă slugă a stăpânitorului iadului, cu care singur față în față a vorbit.

Despre acest lucru singur a mărturisit, spunând: "Să mă credeți pe mine că singur pe diavol l-am văzut, pentru că prin jertfe l-am rugat și l-am sărutat și am grăit cu dânsul și cu aceia care sunt la dânsul mai mari și m-au iubit și mi-au lăudat înțelegerea mea ... Era chipul lui ca o floare de iarbă și capul îi era încununat cu o coroană prefăcută, nu adevărată, ci nălucire de aur și pietre luminoase, care lumina chipul acela și hainele lui erau minunate. Iar când se întorcea încoace sau încolo se cutremura tot locul acela și mulți stăteau lângă scaunul lui cu fel de fel de rânduieli ale duhurilor răutății, întru mare supunere. Eu cu totul pe mine mă dădusem atunci, supunându-mă la toată porunca lui". Aceasta a spus-o singur Sfântul Ciprian despre sine după întoarcerea sa la Dumnezeu. (Viețile Sfinților)

Iustina era din Antiohia și pentru frumusețea ei un tânăr Aglaid a mers la vrăjitorul Ciprian pentru a-l ajuta să câștige atenția ei. Ciprian și-a pus tot meșteșugul în această acțiune, dar eforturile sale s-au dovedit zadarnice.

A renunțat atunci la magie s-a convertit la creștinism, devenind propovăduitor al noii credințe. A fost prins în timpul prigoanei împotriva creștinilor, de această soartă având parte și Iustina. Au fost împreună supuși la chinuri și apoi decapitați în Nicomidia, din ordinul lui Dioclețian (284-305).

Sursă foto crestinortodox.ro

Citeşte şi

Creştinii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon

Creştinii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Ioan cel Nou


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro