Scenarii îngrozitoare privind misiunea de pe Marte la care ia parte şi o româncă!
Publicat pe 13.02.2014 la 00:02 Actualizat pe 12.02.2014 la 23:44
Nu mai puţin de 8 oameni, printre care posibil şi o româncă, vor pleca pe Marte peste 10 ani, în cadrul proiectului Mars One. Deşi cei selectaţi şi-ar putea vedea visul de o viaţa îndeplinit, tot mai mulţi specialişti îi avertizează că vor muri în chinuri groaznice.
Nu mai puţin de 8 oameni, printre care posibil şi o româncă, vor pleca pe Marte peste 10 ani, în cadrul proiectului Mars One. Deşi cei selectaţi şi-ar putea vedea visul de o viaţa îndeplinit, tot mai mulţi specialişti îi avertizează că vor muri în chinuri groaznice.
Iniţiatorii proiectului Mars One îşi propun ca în 2018 să trimită un robot care să adune informaţii în baza cărora se va stabili locul unde va fi amplasată colonia, urmând ca prima misiune umană să fie trimisă în 2024. Echipajul navetei care va trebui să călătorească un an, pentru a ajunge la destinaţie, va fi format din doi bărbaţi şi două femei. În total vor fi formate şase echipe de câte patru persoane. În 2025 va fi trimis cel de al doilea echipaj, format tot din patru persoane. În prima fază a proiectului s-au înscris nu mai puţin de 200.000 de persoane, iar pentru cea de a doua etapă au fost selecţionaţi 1.058 de participanţi. Singura româncă care a rămas în cursa pentru un loc pe Marte este o arădeancă stabilită în Cipru, Manuela Kapiliotou.
Din ce în ce mai mulţi oameni de ştiinţă de pretutindeni contestă reuşita proiectului şi vor să îi avertizeze pe cei înscrişi că, cel mai probabil, vor sfârşi în chinuri. Pentru început, potenţialii colonişti ar putea fi "prăjiţi" efectiv în drumul spre noua lor casă. În general, nivelul radiaţiilor prezente pe ruta Pământ-Marte este suportabil, însă Soarele este imprevizibil şi cea mai mică explozie de pe suprafaţa sa i-ar ucide pe "călători" într-un mod asemănător cu "gătirea" mâncării la cuptorul cu microunde.
Odată ajunşi pe Marte, cei 8 pământeni vor avea de-a face cu o gravitaţie de trei ori mai mică decât cea de pe Terra. Dacă elimini forţa gravitaţională dintr-o dată o să pierzi măduva osoasă, inima o să bată incorect, urechea interioară o să înceapă să afecteze echilibrul, dând o senzaţie de rău de mare, în timp ce organele intră în colaps.
O problemă serioasă este şi cea a unei vieţi pe Marte, din punct de vedere al resurselor. Misiunile de refacere a "stocurilor" ar costa miliarde de dolari, iar în cazul lipsei apei, aerului sau a mâncării, cum drumul durează un an, orice ajutor ar veni prea târziu.
Nici preşedintele Agenţiei Spaţiale Române, Marius Piso, nu crede în reuşita acestui proiect. "Pe Marte nu există apă, iar înainte să colonizezi planeta trebuie să transporţi acolo o cantitate uriaşă de apă, ceea ce este foarte dificil, dacă nu chiar imposibil. În plus, pe Marte sunt cele mai puternice furtuni de nisip din sistemul solar, temperaturi care variază de la -140 la +20 de grade Celsius, ca să nu mai vorbim de radiaţiile foarte puternice", şi-a manifestat Piso scepticismul.
Citeşte şi: