Schimbare radicală decisă de Guvern! Ce se va întâmpla cu deţinuţii care scriu cărţi în închisoare
Publicat pe 28.06.2016 la 20:46 Actualizat pe 28.06.2016 la 21:26
Un deţinut va beneficia de 20 de zile reduse din pedeapsă indiferent de numărul de lucrări științifice elaborate, conform unei ordonanţe de urgenţă ce a fost adoptată marţi de către Guvern, scrie Agerpres.
Un deţinut va beneficia de 20 de zile reduse din pedeapsă indiferent de numărul de lucrări științifice elaborate, conform unei ordonanţe de urgenţă ce a fost adoptată marţi de către Guvern, scrie Agerpres.
"În cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate de către o persoană condamnată la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de numărul acestora, se consideră maximum 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite", se arată într-un comunicat al Guvernului.
De asemenea, tot astăzi a fost modificată şi Legea privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
În plus, actul normativ adoptat introduce o nouă procedură a elaborării, în penitenciare, a lucrărilor științifice și invențiilor brevetate și a validării acestora.
"Caracterul științific al lucrărilor elaborate de către deținuți este stabilit, potrivit dispozițiilor legale de drept comun, de către Consiliul Național al Cercetării Științifice, cu sprijinul logistic al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării. Brevetarea invențiilor se realizează de către Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. Pe durata elaborării de lucrări științifice sau de invenții pot fi desfășurate activități lucrative, fără ca acestea să se suprapună și fără ca, însumată, durata desfășurării tuturor acestor activități să depășească durata prevăzută în legislația muncii. Lucrările științifice se pot elabora numai în domeniile și specializările universitare stabilite de nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/ programelor de studii universitare. În cazul lucrărilor științifice sau invențiilor brevetate realizate în coautorat, numărul zilelor considerate ca executate se împart proporțional la numărul de coautori. În cazul în care mai mulți coautori sunt persoane private de libertate, procedura se aplică în mod individual fiecărui coautor", se precizează în comunicatul Guvernului.
De-a lungul timpului, mai multe nume cunoscute și-au obținut în acest mod scurtarea perioadei de detenție, scriind cărți, printre care Adrian Năstase, George Copos, Gigi Becali, Gheorghe Popescu, Sorin Roșca Stănescu. De asemenea, numărul elaborării de lucrări ştiinţifice a crescut din 2006, când nicio lucrare nu era scrisă la 337, în 2015, cu 165 de lucrări.