Schimbarea la Faţă, ziua în care NU e bine să te cerţi şi să fii certat. Ce ţi se poate întâmpla?
Publicat pe 04.08.2015 la 12:10 Actualizat pe 04.08.2015 la 12:30
SCHIMBAREA LA FAŢĂ. Pe şase august, credincioşii ortodocsi sărbătoresc Schimbarea la Faţă a Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Potrivit tradiţiei, în această zi nu este bine să te cerţi și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare.
SCHIMBAREA LA FAŢĂ. Pe şase august, credincioşii ortodocsi sărbătoresc Schimbarea la Faţă a Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Potrivit tradiţiei, în această zi nu este bine să te cerţi și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare.
SCHIMBAREA LA FAŢĂ semnifică momentul în care Hristos i-a luat pe ucenicii Săi şi împreună au mers pe munte, iar acolo, în timp ce se ruga, faţa Lui Iisus s-a schimbat şi a strălucit puternic.
SCHIMBAREA LA FAŢĂ. "Şi pe când se ruga, deodată, faţa Sa deveni o alta, Se schimba şi sclipi ca soarele, în timp ce hainele sale deveniră strălucitoare, de un alb scânteietor, cum nu poate înălbi pe pământ înălbitorul" (Marcu 9, 3). Cuvântul lui Dumnezeu întrupat îşi arăta astfel strălucirea naturală a slavei dumnezeieşti, pe care o avea în El însuşi şi pe care o păstrase după Întruparea Sa, dar care rămânea ascunsă sub acoperământul trupului. Încă de la zămislirea Sa în pântecele Fecioarei, într-adevăr, dumnezeirea S-a unit cu natura trupească iar slava divină a devenit, în mod ipostatic, slava trupului asumat. Ceea ce Hristos le arăta Apostolilor Săi în vârful muntelui nu era deci o privelişte nouă, ci manifestarea strălucită în El a îndumnezeirii naturii omeneşti - inclusiv trupul - şi a unirii Sale cu splendoarea dumnezeiască.
SCHIMBAREA LA FAŢĂ. "El s-a schimbat la Faţă, ne confirmă Sfântul Ioan Damaschin, nu asumând ceea ce El nu era ci arătându-le Apostolilor Săi ceea ce El era, deschizându-le ochii şi, din orbi cum erau, făcându-i văzători" (Sfântul Ioan Damaschin, Predică la Schimbarea la Faţă, 12 - PG 96, 564). Hristos deschise ochii Apostolilor Săi iar aceştia, cu o privire transfigurată de puterea Duhului Sfânt, văzură lumina dumnezeiască indisociabil unită cu trupul Sau. Fură deci ei înşişi schimbaţi la faţă şi primiră prin rugăciune puterea de a vedea şi cunoaste schimbarea survenită în natura noastră datorate unirii sale cu Cuvântul (Sf. Grigore Palama).
SCHIMBAREA LA FAŢĂ. "Precum soarele pentru cele ale simţurilor, aşa este Dumnezeu pentru cele ale sufletului" (Sf. Grigore Teologul), de aceea autorii Evangheliilor spun că faţa Dumnezeului-Om, care este "lumina cea adevărată Care luminează pe tot omul care vine în lume" (Ioan 1, 9), sclipea ca soarele. Dar această lumină era în fapt incomparabil superioară oricărei lumini a simţurilor şi, incapabili să îi mai suporte strălucirea inaccesibilă, Apostolii căzură la pământ.", scrie site-ul calendar-ortodox.ro
Citeşte şi:
- Dispar examenele! Cum ar putea fi evaluaţi elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a
- Accident grav în Cluj! Un bărbat a adormit la volan și s-a izbit de un cap de pod
L.C