Se întoarce GERUL! A fost emis cod galben de VISCOL
Publicat pe 07.01.2016 la 09:58 Actualizat pe 07.01.2016 la 09:58
Credeai că vremea s-a încălzit? Ei bine, trebuie să ştii că meteorologii au emis cod galben de viscol în mai multe zone ale ţării.
Credeai că vremea s-a încălzit? Ei bine, trebuie să ştii că meteorologii au emis cod galben de viscol în mai multe zone ale ţării.
În intervalul 7 ianuarie, ora 12 – 8 ianuarie, ora 06, în regiunile estice vântul va avea intensificări cu viteze de 60...70 km/h. În Moldova va ninge viscolit şi se va depune strat nou de zăpadă de aproximativ 10...15 cm. În Dobrogea şi estul Munteniei ploile se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare, trecător viscolită în cursul nopţii. În restul ţării vor fi precipitaţii mixte. Izolat se va mai depune polei.
Între orele 09:00 şi 12:00, în judeţele Sibiu, Brașov, Alba și Mureș, inclusiv municipiile și drumurile naţionale, europene, autostrada.se vor semnala depuneri de polei. Fenomene meteorologice asociate: ceață, cu reducerea vizibilității.
Între orele 09:00 şi 11:00, în judeţele Dolj şi Olt (inclusiv zona metropolitană a municipiilor Craiova şi Slatina), precum şi drumurile naţionale şi europene aferente se va semnala ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m, izolat sub 50 m. Fenomene meteorologice asociate: ploaie slabă sau burniţă.
Între orele 09:00 şi 11:00, in judetul Bistriţa- Năsăud, inclusiv municipiul Bistriţa.se va semnala polei.
COD GALBEN DE INUNDAŢII
Potrivit hidrologilor, în intervalul 6 ianuarie, ora 20,00 - 7 ianuarie, ora 16,00, pe râurile din bazinele hidrografice Călmăţui (judeţele Buzău şi Brăila) şi pe râurile din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea) se pot produce creşteri importante de niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate ca urmare a precipitaţiilor lichide prognozate, a cedării apei din stratul de zăpadă, precum şi a influenţei evoluţiei formaţiunilor de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, aglomerări de gheţuri) care pot determina creşteri artificiale de niveluri, cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele sectoare de râu.
Creşterile de debite şi niveluri vor conduce astfel la posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, creşteri care pot fi influenţate semnificativ şi de evoluţia formaţiunilor de gheaţă.
Specialiştii INHGA precizează faptul că fenomenele prognozate se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Constanţa şi Tulcea.
A.B.
Foto: arhiva
Citeşte şi:
Gata cu căldura, vin ninsorile! De la 19 grade Celsius vom ajunge la -17