Se redeschide "Portbagajul"?! Interlopul Mihai Bucurenciu cere rejudecarea cazul care a dus la decapitarea Poliţiei Capitalei
Publicat pe 17.03.2014 la 23:59 Actualizat pe 18.03.2014 la 00:09
Una din cele mai tenebroase afaceri de după Revoluţie ar putea fi dezgropată de judecătorii bucureşteni.
Una din cele mai tenebroase afaceri de după Revoluţie ar putea fi dezgropată de judecătorii bucureşteni.
Este vorba despre Dosarul Portbagajul, caz în urma căruia legăturile dintre infractori şi mai mari din cadrul Poliţiei au părut mai evidente ca niciodată. Cererea lui Mihai Bucurenciu, aflat acum în puşcărie, este deja pe masa judecătorilor bucureşteni.
Furtul a 420.000 de dolari
Scandalul a început în 2000 când Mihai Bucurenciu, patron de discotecă şi a altor afaceri, a reclamat faptul că din portbagajul maşinii i s-au furat 420.000 de dolari şi mai multe bijuterii. Ulterior, ajutat de mai multe persoane recrutate de Ilie Alexandru, zis Sandu Geamănu, Bucurenciu a sechestrat trei persoane pe care le bănuia de furtul banilor. După aproxomativ 30 de zile, timp în care a fost torturat, Valentin Răducan, unul dintre cei trei bărbaţi, a reuşit să fugă şi să depună o plângere la poliţia din Breaza.
Torturat timp de o lună
Valentin Răducan le-a spus anchetatorilor că răpitorii l-au sechestrat în diferite imobile din Capitală, iar după un timp l-ar fi dus într-o casă de vacanţă din Breaza, proprietate a lui Bucurenciu, de unde a reuşit să fugă. Acesta susţinea că răpitorii l-au torturat fizic şi psihic. Valentin Răducan declara, în aprilie 2000, că şeful de atunci al Poliţiei Capitalei, Mircea Bot, ar colabora cu membrii clanurilor mafiote. El mai spunea că Sandu Geamănu i-ar fi povestit despre generalul Bot că "îi mănâncă din palmă". Mircea Bot a fost destituit în 2000 de la conducerea Poliţiei Capitalei, în urma scandalului legat de cazul Mihai Bucurenciu. Ulterior, Bot a recunoscut, într-o conferinţă de presă, că a greşit în ancheta din acest caz.
Bucurenciu, urmărit ani de zile
Bucurenciu a mai susţinut că suma de 420.000 de dolari, care i-ar fi fost furată din maşină, în anul 2000, nu a mai fost găsită şi că banii ar fi fost împărţiţi între infractori şi şefii din 2001 ai Poliţiei Capitalei. El a părăsit România imediat după ce a fost învinuit de instigare la lipsire de libertate, el fiind dat în urmărire internaţională. În 8 iulie 2009, a fost prins de autorităţile române în autogara din Râmnicu Vâlcea, având asupra sa acte de identitate falsificate, emise pe numele unui apropiat de-al său. În 2003, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis condamnarea lui Bucurenciu, în lipsă, la zece ani de detenţie. Aceeaşi instanţă a hotărât definitiv - în 28 noiembrie 2012 - că Bucurenciu execută zece ani de închisoare.
Citeşte şi E definitiv! Sandu Geamănu, condamnat la 27 de ani de închisoare