Sechestru de 660.000 de euro pe averea torţionarului Alexandru Vişinescu
Publicat pe 30.10.2014 la 00:02 Actualizat pe 29.10.2014 la 23:55
Garsoniera, o treime din pensie şi acţiunile la SIF ale lui Alexandru Vişinescu au fost puse sub sechestru de Curtea de Apel Bucureşti.
Garsoniera, o treime din pensie şi acţiunile la SIF ale lui Alexandru Vişinescu au fost puse sub sechestru de Curtea de Apel Bucureşti.
Instanţa a instituit sechestru asupra garsonierei în care locuieşte Vişinescu, care este evaluată la 78.450 de lei. În acelaşi scop, judecătorii au instituit "poprire asigurătorie asupra unei cote de 1/3 din pensia, în valoare netă de 3.376 lei, încasată de inculpat de la Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne, cu reţinerea acesteia de către terţul poprit". De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca statul român, prin instituţiile sale, să fie părte responsabilă civilmente în acest dosar. Vişinescu este acuzat de moartea mai multor deţinuţi politici în perioada în care a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat. El a fost trimis în judecată pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.
"Erau torturaţi fizic şi psihic"
Procurorii arată, în rechizitoriu, că în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, "a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic".
"Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei. "Decesul deţinuţilor survenea, astfel, în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceştia erau torturaţi fizic şi psihic", au mai precizat anchetatorii.
138 de victime au trecut prin mâinile lui Vişinescu
Principalele categorii de deţinuţi aflate în penitenciar, aşa cum reiese chiar dintr-o notă a lui Vişinescu adresată Consiliului Securităţii Statului din anul 1967, erau: foşti conducători în guvernele burghezo-moşiereşti şi în conducerile PNŢ şi PNL, foşti conducători ai diverselor organizaţii subversive, foste cadre de conducere după 23 August 1944, foste cadre MAI după 23 August 1944, foşti conducători ai diverselor secte religioase şi alte cazuri mai izolate. Din documentele studiate de anchetatori până în prezent, au fost identificaţi 138 de deţinuţi care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în timpul mandatului lui Vişinescu.