Semnal de alarmă pentru părinţi! Obezitatea este boala secolului 21!
Publicat pe 15.07.2013 la 18:30 Actualizat pe 15.07.2013 la 18:39
Obezitatea este o afecţiune complexă, caracterizată prin creşterea greutăţii corporale pe seama ţesutului adipos. În ultimele decade, a devenit una din cele mai frecvente boli de nutriţie din lume!
Obezitatea este o afecţiune complexă, caracterizată prin creşterea greutăţii corporale pe seama ţesutului adipos. În ultimele decade, a devenit una din cele mai frecvente boli de nutriţie din lume!
Studiile de specialitate au arătat că somnul insuficient favorizează apariţia obezităţii, motiv pentru care recomandă respectarea orelor de somn. Medicii spun că un copil sub 5 ani ar trebui să doarmă 11 ore pe zi, în timp ce minorii cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani ar trebui să se odihnească 10 ore pe zi.
Iată câteva măsuri care pot ajuta copilul predispus la obezitate:
1. Limitarea numărului de calorii provenite din lichidele pe care le consumă copilul. Mulţi copii beau zilnic prea multe sucuri de fructe şi lichide carbogazoase.
2. Evitarea meselor frecvente de tip fast-food
3. Atenţie la mărimea porţiilor consumate la fiecare masă! O problemă comună a copiilor supraponderali este faptul că porţiile sunt prea mari.
4. Copiii nu trebuie să fie forţaţi să mănânce tot din farfurie. Pentru a învăţa să mănânce sănătos, ei trebuie să ştie când să se opreasca, atunci când sunt sătui.
5. Încurajarea activităţii fizice zilnice trebuie să fie de asemenea o prioritate: plimbări cu părinţii sau bunicii, joaca afară din casă, mersul pe bicicletă, practicarea sporturilor în echipă.
6. Limitarea timpului acordat televizorului şi calculatorului şi evitarea consumului de alimente în timpul acestor activităţi
7. Comunicarea şi discuţiile referitoare la alimentaţia sănătoasă sunt importante, însa insistarea excesivă asupra noţiunilor de "calorie", "grăsime" şi "dietă" în general poate să frustreze copilul şi să conducă la dezechilibre.
8. Climatul familial tensionat, dar şi evenimentele traumatice, precum decesul sau boala unei persoane dragi, divorţul părinţilor şi intrarea în colectivitate, constituie de asemenea cauze psihologice care favorizează apariţia obezităţii.
Greutatea şi creşterea copilului trebuie monitorizate periodic de medicul pediatru În primele 4 luni de viaţă, bebeluşul trebuie să câştige în greutate câte 750 grame pe lună, în urmatoarele 4 luni câte 500 grame şi în urmatoarele 4 câte 250 grame. Astfel la un an un copil ar trebui să aibă 9 kilograme, la 2 ani 12 kilograme şi la 3 ani 15 kilograme. După vârsta de 3 ani, greutatea trebuie calculată după formula (2 x varsta) + 9.
Este esenţial ca părintele să fie un model pentru copil prin modul sănătos de alimentaţie şi prin activitatea fizică desfăşurată zilnic.
Tendinţa oricărui părinte este de a-i asigura copilului său tot ce e mai bun, lucru valabil şi în ceea ce priveşte hrana. Dar de multe ori se exagerează, iar toate intenţiile bune ale părinţilor au efecte nedorite asupra vieţii copiilor, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.
Foto: Facebook.com