Semnele care îți arată că cineva îți urmărește telefonul. Cum să îți protejezi smartphone-ul
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 09.09.2023 la 17:30
Actualizat pe 09.09.2023 la 17:30
Toate lumea are un telefon pe care își petrece timpul, dar el poate fi urmărit de persoane cu rea voință. Ca să îți dai seama de acest lucru, trebuie să urmărești câteva semne extrem de simple, apoi să rezolvi cât mai repede, pentru ca datele tale să nu fie în pericol.
- Semnele care îți arată că cineva îți urmărește telefonul
- Cum să îți protejezi smartphone-ul
Tehnologia a avansat extrem de mult, astfel că atacurile cibernetice sau urmărirea altor dispozitive pot avea loc în orice moment. Dacă te gândești că ai putea fi o victimă a hackerilor, iată semnele care îți indică acest lucru.
Cum să-ți dai seama că telefonul tău este urmărit
Dacă ai aplicații necunoscute în telefonul tău pe care știi sigur că nu le-ai descărcat, ar putea să fie o problemă. Verifică și în spațiul de stocare pentru a vedea ce aplicații se află în smarphone-ul tău.
Bateria nu mai este la fel de puternică și trebuie să fie încărcată mai des poate arăta că telefonul este urmărit. Aplicațiile care rulează în permanență în fundal vor descărca telefonul într-un ritm mai alert. Verifică care sunt aplicațiile corespunzătoare pentru a vedea ce se întâmplă cu adevărat.
Mesajele text pe care nu le-ai scris niciodată au fost trimise de o altă persoană care îți accesează dispozitivul. Hackerii pot trimite comenzi pentru telefon pentru a face diverse lucruri, cum ar fi o captură de ecran, efectuarea unei fotografii sau trimiterea unui e-mail.
Autocorecția este un alt semnal de alarmă. Dacă ea nu funcționează corect și observi că la tastare se comportă greșit, sunt șanse ca cineva să-ți urmărească mesajele pe care le scrii.
Capturile de ecran pe care le poți de pe telefon pot fi de o calitate mai slabă. Dacă ele sunt pixelate și nu arată la fel de bine ca fotografiile pe care le realizezi în mod obișnuit, telefonul tău este urmărit de cineva.
Cum te poți apăra de hackeri
Pentru a te apăra de hackeri poți apela la unul dintre instrumentele de la jos.
- Instalează un soft care să aibă antivirus
- Salvează toate datele din memoria telefonului, apoi șterge-l și dă-i o resetare din fabrică
- Dezinstalează aplicațiile pe care nu le cunoști
- Alege doar firme de încredere de la care să descarci aplicații
- Nu permite aplicațiilor să-ți urmărească locația. Oferă acces doar celor specializare, precum hărțile sau Waze
- Anulează abonamentele pe care nu le recunoști din telefon
- Actualizează telefonul la cea mai recentă actualizare