Semnificaţia zilei de 24 ianuarie şi cum este sărbătorită în ţară
Publicat pe 24.01.2016 la 09:20 Actualizat pe 24.01.2016 la 10:30
Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.
Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.
După mai mulți ani în care pașii spre îndeplinirea acestei dorințe au fost „mărunțiți” de atitudinea marilor puteri ale Europei, aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea „României” de atunci într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor, potrivit alba24.ro.
Aproape 100 de manifestări vor avea loc în toată ţara, duminică, de Ziua Unirii, la acestea fiind aşteptate peste 100.000 de persoane. Peste 3.500 de efective ale MAI vor acţiona pentru asigurarea măsurilor de ordine publică la cele aproape 100 de manifestări omagiale organizate la nivel naţional în contextul sărbătoririi Unirii Principatelor Române, la care sunt aşteptate peste 100.000 de persoane.
Principalele manifestări vor fi organizate, duminică, în municipiile Cluj, Focşani şi Iaşi, unde se estimează prezenţa unui public numeros.
Prefecturile vor organiza manifestări dedicate Unirii Principatelor Române în municipiile reşedinţă de judeţ, iar în instituţiile de învăţământ ale MAI vor avea loc activităţi comemorative.
Studenţii Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" vor organiza, ca în fiecare an, un eveniment prin care vor marca această sărbătoare. Reprezentanţi ai conducerii Ministerului Afacerilor Interne vor participa şi la ceremoniile care se vor desfăşura în Bucureşti la statuia domnitorului Al. I. Cuza din Dealul Mitropoliei.
Jandarmii şi pompierii participă cu efective la organizarea gărzilor de onoare şi ceremoniile militare atât la nivel central, cât şi local.
Ziua Unirii este sărbătorită duminică la metroul bucureştean, precum şi în Aeroportul "Henri Coandă", unde se va cânta şi juca "Hora Unirii". Duminică, începând cu ora 11.00, Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti îşi întâmpină pasagerii cu "Hora Unirii" prin spectacolul oferit de ansamblul Doiniţa în terminalul Sosiri.
La metrou, la staţia Piaţa Unirii 2, susţine un concert de la ora 14.00 Ansamblu Folcloric "Cununa Carpaţilor". Punctul central al spectacolului va fi "Hora Unirii", în care călătorii vor fi invitaţi să se prindă.
"Hora Unirii" se cântă şi dansează pe 24 ianuarie, când se sărbătoreşte Unirea Principatelor Române din 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Versurile aparţinând poetului Vasile Alecsandri au fost publicate pentru prima data în 1856, în "Steaua Dunării", revista lui Mihail Kogălniceanu, titlul original fiind "Hora Unirei". Muzica a fost compusă de Alexandru Flechtenmacher.
Tot duminică, un tren care pleacă de la Bucureşti spre Iaşi, de la ora 12.00, va fi remorcat de o locomotivă tricoloră şi numit "Trenul Unirii". Garnitura va ajunge la Iaşi la ora 18.46. Aceeaşi locomotivă va remorca la întoarcere "Trenul Prietenia", care vine din Republica Moldova, şi care va pleca în aceeaşi zi din Iaşi spre Bucureşti la ora 22.38.
A.B.
Foto: alba24.ro
Citeşte şi:
Lipește un PLASTURE cu USTUROI pe PIELE şi ceva MINUNAT se va întâmpla! Rezultatul este ULUITOR