Senatul votează astăzi noua lege privind carantina și izolarea. Ce prevede documentul
Publicat pe 10.07.2020 la 10:33 Actualizat pe 10.07.2020 la 10:33
Măsurile autorităților pe timp de pandemie ar putea să nu mai fie reglementate prin Ordonanțe de Urgență, ci să devină lege pentru toți cetățenii României. Proiectul a fost întocmit după ce Curtea Constituțională a declarat măsurile de restrângere a libertăților individuale ca fiind neconstituționale. Legea a trecut deja de Camera Deputaților și urmează a fi supusă votului în Senat.
- Noua lege a carantinei și izolării, votată de Senat.
- Legea a trecut deja de Camera Deputaților.
Preşedintele şi Guvernul au făcut apel ca proiectul să fie adoptat pentru a se putea impune măsurile carantinei și izolării, într-un cadru legal. Totul după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţional Ordinul de ministru prin care se putea decide restrângerea libertăţii individuale. În ultimele zile România s-a confruntat cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri de COVID-19. Ieri, bilanțul a fost de 614 de cazuri.
Cele mai importante modificări aduse de noua lege sunt următoarele:
- Izolarea va fi obligatorie pentru bolnavi, la spital sau la domiciliu;
- Tratamentul va putea fi refuzat de către pacienţi în scris;
- Carantina va fi instituită printr-un ordin al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) pentru fiecare persoană, şi se aplică suspecţilor;
- Ordinul DSP poate fi atacat în instanţă;
- Cine nu respectă carantina va fi amendat;
Noi măsuri și în cazul medicilor. Cadrele medicale vor putea fi detaşate obligatoriu, pe o perioadă de maximum 30 de zile. Ordinul de detaşare nu se poate prelungi fără acordul persoanei în cauză. Ordinul poate fi atacat, în termen legal, la instanţa de contencios administrativ, scrie Mediafax.