Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru. Ce nu trebuie să faci pe 26 octombrie
Publicat pe 23.10.2017 la 11:36 Actualizat pe 23.10.2017 la 13:23
Sfântul Dumitru este ultima sărbătoare a toamnei și se sărbătorește anual în data de 26 octombrie, când creştinii merg la biserică şi, de obicei, renunţă la treburile casnice.
Sfântul Dumitru, sărbătorit în fiecare an pe 26 octombrie, este considerat a fi patronul păstorilor, iar în ziua de 26 octombrie aceștia vor afla cum va fi iarna. Multe tradiții și obiceiuri se săvârșesc în această zi, la care participă atât copii, cât și bătrâni. Sfântul Dumitru este o sărbătoare cu cruce roșie, iar în această zi creștinii merg la biserică și renunță la muncă. Astfel, în ziua de Sfântul Dumitru, nu se calcă, nu se spală și nu se fac treburile de zi cu zi.
Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru
În ajunul Sfântului Dumitru, în noaptea de 25 octombrie, se aprind focurile, numite "focurile vii", o tradiție practicata din cele mai vechi timpuri.
Oamenii aprind focurile peste care sar copiii pentru a fi sănătoși tot anul, iar tinerii necăsătoriți să aibă noroc în dragoste și să se căsătorească în anul ce va urma. Se crede ca focul are puterea de a alunga fiarele sălbatice, iar cenușa rezultată după arderea lui, ajută pământul să fie roditor, așa încât, la finalul ritualului, când flăcările se sting, femeile împrăștie cenușa și cărbunii în grădini.
În ziua de Sfântul Dumitru, pastorii din Moldova își întind pe iarbă cojocul și așteaptă sa vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă oaia va fi albă, iarna va fi una grea, iar dacă oaia va fi neagră, iarna va fi blândă.
În alte regiuni ale țării, în dimineața zilei de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, păstorii merg la turmele de oi și asteaptă să vadă care oaie se va trezi prima. Dacă oaia este albă și merge spre sud, iarna va fi aspră, în schimb, dacă prima oaie care se trezește este neagră și merge spre nord, iarna va fi bună.
Tot în ziua de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, cailor li se taie coama pentru ca aceasta să le crească cât mai lunga și frumoasă.
În ziua de Sfăntul Dumitru, pe 26 octombrie, se pomenesc morții și datina cere să se dea de pomană grâu fiert și colaci în formă de cruce.
Este bine ca în ziua de Sfântul Dumitru să se rostească rugăciunea Sfântului Dumitru care ne ajută să fim sănătoși și despre care se crede, ca face minuni.
„Sfinte Dumitru, tu ai fost ales de Dumnezeu şi hărăzit să ocupi funcţia de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ţi-a îngăduit să poţi veşti cu mai multă uşurinţă şi autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii.
Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de ameninţările lui, ci ai renunţat la orice demnitate lumească pentru a câştigă fericirea veşnică.
Împărţind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruinţă al creştinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulitele ucigaşilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.
Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o da trăirea sinceră a credinţei. Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă. Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă.
Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferinţele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor. Da-mi şi mie harul să fiu în viaţă o plăcută mireasma a lui Cristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulţi pe drumul mântuirii prin pildă şi rugăciunea mea. Amin".
Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina oficială de Facebook. Te aşteptăm şi pe pagina de Instagram.
C.L.