Sfântul Gheorghe, superstiţiii şi tradiţii. Ce să faci şi ce nu trebuie să faci pe 23 aprilie
Publicat pe 20.04.2018 la 16:50 Actualizat pe 20.04.2018 la 17:06
Luni, 23 aprile, este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Această sărbătoare creştină vine cu o serie de tradiţii şi obiceiuri din bătrâni.
Luni, 23 aprile, este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Această sărbătoare creştină vine cu o serie de tradiţii şi obiceiuri din bătrâni.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul ortodox, sărbătorit la data fixă în fiecare an - 23 aprilie. Din acest motiv, această sărbătoare "vine la pachet" cu o serie de aspecte pe care oamenii sunt încurajaţi să nu le neglijeze.
Obiceiuri de Sfântul Gheorghe, 23 aprilie.
Oamenii sunt sfătuiţi să nu doarmă în noaptea de Sfântul Gheorghe, motivul fiind acela de a fi voioşi şi plini de speranţă pe parcursul întregului an. De asemenea, o altă tradiţie de Sfântul Gheorghe le are în prim-plan pe femei, mai ales că acestea din urmă sunt sfătuite să-şi scoată sculele de ţesut afară, deoarece norocul se va abate asupra lor.
În ceea ce priveşte sănătatea oamenilor, mijlocul trebuie încins cu o ramură verde, întrucât doar aşa pot fi alungate bolile şi necazurile.
Credinţe şi superstiţii de Sfântul Gheorghe, 23 aprilie.
Scăldatul, înainte de răsăritul soarelui, într-o apă curgătoare, ajută la îndepărtarea relelor şi invidiilor din sufletele oamenilor. Cine nu face asta şi doarme în seara de Sfântul Gheorghe, acela fură din somnul mieilor şi o să doarmă tot anul.
Mai mult de atât, de Sfântul Gheorghe, pe 23 aprilie, gunoiul trebuie aşezat la rădăcinile pomilor, mai ales că aduce noroc în curtea celor care fac asta.
Dacă plouă în ziua de Sfântul Gheorghe, pe 23 aprilie, acesta este un semn divin că urmează să se facă grâul şi fânul.
Rugăciunea aducătoare de noroc de Sfântul Gheorghe, 23 aprilie.
"O, luptatorule şi biruitorule, mare Gheorghe, în nevoie şi în nenorociri grabnic ajutător şi cald sprijinitor, iar celor întristaţi bucurie nespusă, primeşte de la noi această rugăminte a smeritului tău rob, a Domnului Ştefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domnul Ţării Moldovei. Păzeşte-l pe el în lumea aceasta şi în cea de apoi, pentru rugăciunile celor ce Te cinstesc pre Tine, ca să Te preamărim în veci. Amin", este rugăciunea pe care o spun creștinii ortodocși.
Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
A.G.