Specialist în supraviețuire: ”Când nu te bazezi pe nimeni, atunci trăiești”! Sfaturi practice pentru momente de coșmar petrecute în munți
Publicat pe 25.01.2014 la 14:59 Actualizat pe 26.01.2014 la 14:03
Spynews.ro a consultat unul dintre experții în supraviețuire în cazuri extreme și el ne-a oferit câteva sfaturi simple pentru momentele în care cineva s-ar trezi într-o situație asemănătoare cu cea a celor 7 victime ale accidentului aviatic în care și-a pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion.
Spynews.ro a consultat unul dintre experții în supraviețuire în cazuri extreme și el ne-a oferit câteva sfaturi simple pentru momentele în care cineva s-ar trezi într-o situație asemănătoare cu cea a celor 7 victime ale accidentului aviatic în care și-a pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion.
”În primul rând, trebuie să te gândești că NU vine nici un doctor sau ambulanţă, că NU e nici un spital prin apropiere și că TU trebuie să faci ceva. Nu are nici un rost să renunţi, să cedezi sau să mori. Dacă ai voinţă, poţi scăpa. Supravieţuirea în natură este, în general, o activitate de scurtă durată – maximum 12 ore, în condiții normale- şi trebuie să fie încununată repede de succes: salvare, revenire într-o localitate - altfel devine un fel de aventură prelungită, vieţuire în sălbăticie”, ne-a spus, din capul locului expertul consultat de Spynews.ro.
De asemenea, a detaliat expertul care a preferat să își păstreze anonimatul, pentru supravieţuire sunt necesare câteva condiţii sau necesităţi de bază: aer, apă, hrană, foc, adăpost. ”Moartea poate fi cauzată de: deteriorarea stării de sănătate (răni, şoc, hemoragie, stop respirator, strivire, boală gravă etc), lipsa apei sau a hranei, frigul sau căldura excesivă”, explică el. ”În cazul avionului prăbușit care s-a soldat cu regretabila moarte a două persoane, din ceea ce am înțeles, hipotermia a fost principala cauză. Evitarea hipotermiei este ușor de obținut: un foc și încălzirea reciprocă. Mai exact, dacă sunt mai mulți răniți, greu de deplasat, aceștia trebuie să ajungă într-o situație în care să stea lipiți unul de celălat”, susține expertul nostru.
De altfel, mai spune el, în asemenea cazuri, prioritatea este focul în cazul în care printre cei aflați în situația extremă există vreunul care se poate mișca. ”Primul lucru care trebuie făcut este să semnalizezi poziția. Asta se face în două feluri: foc și telefon la autorități. Dar mai bine te bazezi pe foc, din păcate. Mult mai bine te încălzești cu 2-4 focuri mici, între care să stai ghemuit, decât de la un singur foc. Pregătește și adună mereu, chiar de la început, vreascuri, așchii, rămurele, orice alt posibil combustibil pentru că și dacă sunt ude, se vor usca la focul pe care-l vei face. Păstrează și economisește vreascurile, așchiile, crenguțele, combustibilul și chibriturile sau bricheta. Alege cu grijă locul unde faci primul foc: să nu fie sub un copac plin de zăpadă. Într-un cazul ca acesta (cel al avionul prăbușit, n.r.), după 10-15 minute de la prăbușire, revino în epavă și smulge din ea tot ce poate fi folosit ca și combustibil: perdelele, învelișul de la scaune, cutia de la trusa medicală, fașe, bucăți de plastic, orice, orice care poate arde. În plus, folosește orice material: hârtie fotografii, acte de identitate, crenguțe, resturi de hârtie (ambalaje), cârpe, așchii de lemn, plută, pene, ulei de la motor. Atenție: NU face focul pe o suprafață plană - amenajază o vatră - în pământ sau folosește bucăți din epavă pentru a face focul pe ele și, dacă faci un singur rug, fă-l cât mai mare, dar treptat, mai ales dacă se întunecă. Vei fi localizat mai ușor, iar căldura va fi mai mare. Îmediat după ce focul a fost stabilizat, ocupă-te de restul oamenilor, adu-i lângă foc sau focuri, pune pe unul dintre cei care se pot mișca să întrețină și săî crească arderea, iar tu ocupă-te de cazurile mai grave. După aceea, caută apa, dar, din ce am înțeles, ei se aflau în zăpadă, așa că asta nu ar fi fost o problemă presantă. Evident, e de preferat să fie și un briceag la îndemână sau o piatră ascuțită pe care să o poți folosi pentru a tăia sau strivi bucățile de lemn mai mari”, ne-a mai spus expertul consultat.
De asemenea, a mai explicat el, pentru cazurile grave de hipotermie se poate folosi hârtia îndesată sub haine sau alte materiale care pot fi recuperate din epavă pentru încălzirea corpului, esențial fiind totodată să fie acoperite bine extremitățile corpului, mai exact capul, mâinile și picioarele.
Citește și: