Spynews.ro îţi spune ce să faci în caz de furtună
Publicat pe 26.06.2013 la 11:41 Actualizat pe 26.06.2013 la 14:44
Zilele acestea, România este sub asediul codului galben de furtuni! Iată câteva sfaturi despre cum să te pregăteşti pentru a face faţă schimbărilor meteorologice şi cum să-ţi protejezi locuinţa sau maşina de vremea capricioasă.
Zilele acestea, România este sub asediul codului galben de furtuni! Iată câteva sfaturi despre cum să te pregăteşti pentru a face faţă schimbărilor meteorologice şi cum să-ţi protejezi locuinţa sau maşina de vremea capricioasă.
1. Trage obloanele şi închide geamurile
Înainte de a pleca de acasă, dacă ştii că spre seară este posibil să plouă, este recomandat să închizi obloanele pentru a proteja astfel ferestrele. În cazul unui vânt puternic, geamurile s-ar putea sparge dacă sunt lovite de crengile copacilor sau alte obiecte precum bucăţi de tencuială, bucăţi de lemne, de plastic etc. De asemenea, nu uita să închizi geamurile! Acesta este, de fapt, primul lucru şi cel mai important pe care trebuie să-l faci ca să-ţi protejezi locuinţa de furtună.
2. Scoate aparatele electrice din priză
De foarte multe ori, în timpul furtunilor aparatura electronică şi electrocasnică a avut de suferit de pe urma scurt-circuitelor. Şocurile de energie electrică pot arde în câteva secunde toată aparatura care se află conectată la o sursă de curent electric. Cel mai bine, în timpul furtunii, este indicat să închizi de la panoul electric alimentarea cu energie a întregii locuinţe.
3. Mută maşina într-un loc ferit
Dacă maşina ta este parcată sub pomi, este indicat să o muţi într-un loc ferit. Dacă nu, ar putea să fie avariată de crengile căzute sau chiar de copacii doborâţi la pământ. Au existat cazuri când pe maşinile parcate în faţa blocurilor au căzut bucăţi de tencuială, ghivece cu flori sau bucăţi de ţiglă.
4. Nu uita acasă umbrela sau pelerina de ploaie
Chiar dacă dimineaţa când pleci de acasă la serviciu este soare şi cald, nu uita să iei cu tine o umbrelă sau o pelerină de ploaie.
5. Evită încălţămintea din material textil
Nu purta tenişi, bascheţi, balerini sau sandale. Dacă te prinde o ploaie scurtă de vară nu ar fi o mare problemă, dar dacă vorbim despre o furtună se schimbă situaţia: te vei uda la picioare foarte repede şi, până vei ajunge într-un loc unde să te schimbi, pot trece ore. Astfel, vei sta cu picioarele ude şi rişti să răceşti. Încalţă-te cu adidaşi sau bocanci din piele naturală sau piele ecologică. Evită pielea întoarsă!
6. Ce faci când furtuna te prinde pe stradă?
Dacă furtuna te prinde pe stradă, în oraş, caută cât mai repede un adăpost sigur. Dacă nu, rişti să fii accidentat de bucăţi de tencuială care pot fi smulse de pe acoperişuri, ţigle, crengi sau alte obiecte luate de vânt. Atenţie! Evită să circuli pe lângă blocuri sau pe sub balcoanele blocurilor. Există riscul ca furtuna să spargă geamuri, iar vântul puternic să dărâme ghivece cu flori sau jardiniere. De asemenea, evită clădirile în construcţie deoarece poţi fi lovit de tot felul de materiale de construcţii: lemne, cabluri, bucăţi de plastic.
7. Ia la tine câteva haine de schimb
O pereche de şosete, poate chiar şi un tricou nu ar trebui să-ţi lipsească din geantă dacă ştii că te va prinde ploaia. Odată ajuns la destinaţie te poţi schimba de hainele ude îmbrăcându-le pe cele uscate. De asemenea, de la tine din geantă nu trebuie să lipsească un pachet de şerveţele, poate chiar şi o bucată de bumbac cu care să-ţi ştergi de noroi şi apă încălţămintea.
Unde să te adăposteşti?
Te-a prins furtuna, tună, fulgeră? Nu te adăposti sub copaci! Orice ar fi, nu te feri de ploaie ascunzându-te sub pomii de pe marginea trotuarului pentru că aceştia atrag fulgerele şi poţi muri.