Stare de urgenţă în Tunisia, după atentatul sângeros
Publicat pe 04.07.2015 la 19:10 Actualizat pe 04.07.2015 la 19:29
Biroul președintelui Tunisiei, Béji Caid Essebsi, a decretat sâmbătă stare de urgență, la opt zile după atentatul sângeros din stațiunea Sousse în care și-au pierdut viața 38 de turiști străini, informează Reuters și AFP.
Biroul președintelui Tunisiei, Béji Caid Essebsi, a decretat sâmbătă stare de urgență, la opt zile după atentatul sângeros din stațiunea Sousse în care și-au pierdut viața 38 de turiști străini, informează Reuters și AFP.
"Președintele decretează stare de urgență în Tunisia și se va adresa națiunii începând cu orele 17:00 (16:00 GMT)", a declarat pentru AFP biroul de presă al președinției tunisiene.
În urmă cu o săptămână, un tânăr înarmat cu un kalașnikov, identificat de către autorități drept un student pe nume Seifeddine Rezgui, a deschis focul pe o plajă din stațiunea Port El Kantaoui. Treizeci și opt de turiști străini, dintre care 30 de britanici, au fost uciși, iar alte 39 de persoane au fost rănite.
Măsura va fi aplicată pe întreg teritoriul tunisian pe o perioadă de 30 de zile cu posibilitate de prelungire, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al președinției tunisiene, Moez Sinaoui.
Până recent, tunisienii au trăit timp de trei ani sub restricțiile impuse de starea de urgență, decretată în ianuarie 2011, cu puțin timp înaintea fugii președintelui de la acea vreme, Zine El Abidine Ben Ali. Restricțiile au fost prelungite până în martie 2014, când autoritățile au declarat încheiate măsurile restrictive.
Starea de urgență acordă puteri excepționale forțelor de ordine și, conform legii, este decretată în Tunisia "fie în caz de pericol iminent care aduce atingeri grave ordinii publice, fie în cazul unor evenimente care, prin gravitatea lor, iau forma unei calamități publice".
În principal, starea de urgență dă dreptul autorităților să interzică grevele și reuniunile "de natură să provoace sau să întrețină dezordinea". Prin aceste restricții, autoritățile sunt autorizate "să efectueze percheziții domiciliare zi și noapte și să ia toate măsurile pentru a asigura controlul presei și al publicațiilor de orice fel".
Anunțul decretării stării de urgență, la peste o săptămână după atentatul din stațiunea Sousse, a ridicat unele semne de întrebare în Tunisia. "De ce la opt zile după? Există informații noi cu privire la un nou atentat? Și cum va fi aplicat pe teren?", se întreba analistul tunisian independent Selim Kharrat. "Căci starea de urgență poate fi un excelent instrument de represiune. Aceasta va depinde de voința politică", a avertizat el.
Însă purtătorul de cuvânt al președinției tunisiene a amintit că Tunisia a trecut deja prin starea de urgență timp de peste trei ani. "În circumstanțe excepționale, măsuri excepționale. (Dar) acestea vor fi luate respectând legea și vor fi pe durată determinată", a asigurat Sinaoui.
Citeşte şi:
Vindecă RAPID şi EFICIENT înţepăturile de ţânţari cu ajutorul unor ingrediente naturale
Premieră medicală în românia! O femeie bolnavă de cancer de col uterin a născut o fetiţă
L.C