Ştiai că nu trebuie să speli puiul înainte de a-l găti? La ce riscuri te expui dacă faci asta
Publicat pe 10.04.2015 la 09:30 Actualizat pe 10.04.2015 la 10:08
Majoritatea oamenilor spală toate alimentele înainte de a le găti sau de a le consuma, din motive de igienă. Cu toate acestea, specialiştii spun însă cu totul altceva în privinţa cărnii de pui. Spălarea acesteia înainte de preparare este o practică foarte nocivă, care creşte riscul de intoxicaţii alimentare.
Majoritatea oamenilor spală toate alimentele înainte de a le găti sau de a le consuma, din motive de igienă. Cu toate acestea, specialiştii spun însă cu totul altceva în privinţa cărnii de pui. Spălarea acesteia înainte de preparare este o practică nocivă, care creşte riscul de intoxicaţii alimentare.
În cadrul unei cercetări la care au participat 4.500 de adulţi din Marea Britanie, s-a descoperit că 44% dintre aceştia spălau carnea inainte de preparare, conform evz.ro. Această practică răspândeşte pe mâini, pe haine, pe suprafeţele de lucru şi pe echipamentul de gătit, o bacterie numită campylobacter, care afectează anual 300.000 de englezi. După ce li s-a comunicat această informaţie, doar 22% din cei chestionaţi cunoşteau acest e riscuri.
Păsările de curte sunt principalii purtatori ai acestei bacterii. Simptomele intoxicaţiei provocate de această bacterie sunt foarte neplăcute şi se manifestă prin diaree, dureri de stomac, crampe, febră şi starea generală de rău.
Din aceste motive, dacă nu mai speli carnea crudă de pui, riscul de răspândire al acestei bacterii scade simţitor, ea este distrusă în timpul gătirii, datorită temperaturilor ridicate.
Foto: Hepta
M.T.
Citeşte şi:
Obişnuieşte-te să bei apă caldă cu lămâie dimineaţa! Te vei simţi în fiecare zi mai bine
Nicio masă fără peşte! De ce trebuie să consumi acest tip de carne cât mai des?