10 preparate pe care francezii le adoră
Publicat pe 04.03.2020 la 15:05 Actualizat pe 04.03.2020 la 15:07
Atunci când vorbim despre bucătăria franceză, o putem ridica cu siguranță la rang de artă. Preparatele delicioase, eleganța de care acestea dau dovadă când sunt așezate în farfurie și savoarea combinațiilor de ingrediente fac din gastronomia franceză una dintre cele mai apreciate și rafinate din întreaga lume. În Franța, gătitul este un adevărat cult, cu o tradiție de sute de ani de excelență, în care brânzeturile și vinul ocupă un loc aparte. De asemenea, francezii adoră carnea de miel, de rață, sau de vită, dar și sosurile care însoțesc preparatele bucătăriei lor – Béchamel, Velouté, Spaniol sau Olandez.
Atunci când vorbim despre bucătăria franceză, o putem ridica cu siguranță la rang de artă. Preparatele delicioase, eleganța de care acestea dau dovadă când sunt așezate în farfurie și savoarea combinațiilor de ingrediente fac din gastronomia franceză una dintre cele mai apreciate și rafinate din întreaga lume. În Franța, gătitul este un adevărat cult, cu o tradiție de sute de ani de excelență, în care brânzeturile și vinul ocupă un loc aparte. De asemenea, francezii adoră carnea de miel, de rață, sau de vită, dar și sosurile care însoțesc preparatele bucătăriei lor – Béchamel, Velouté, Spaniol sau Olandez.
Dacă ți-am stârnit interesul, îți propunem o incursiune în lumea fascinantă a mâncărurilor ce nu lipsesc de pe mesele francezilor:
1. Foie gras
Considerat deliciul bucătăriei franceze, foie gras este un preparat pe bază de ficat de gâscă sau de rață. Păsările sunt special crescute și îngrășate pentru a obține ingredientul principal pentru acest fel de mâncare. Ficatul este puțin untos, are un gust bogat, și se transformă fie într-un preparat solid, fie în mousse, pate ori parfait. Foie gras se consumă ca atare sau poate fi utilizat pe post de garnitură pentru fripturi.
2. Ratatouille
În mod sigur ai auzit de ratatouille, tocana de legume specifică regiunii Provence care a inspirat și filmul de animație cu același nume. Acest preparat se gătește din roșii și legume precum zucchini, vinete, usturoi, ceapă și ardei gras, asezonate cu ierburi aromatice pentru un plus de savoare. Dacă intenționezi să vizitezi Riviera Franceză, nu ai cum să ratezi acest preparat.
3. Coq au vin
Pregătit în mod tradițional din carne de cocoș, de unde îi vine și numele, acest fel de mâncare presupune o carne de pui gătită în bacon, unt, supă de vită și vin roșu. Este faimos peste tot în lume, iar chiar dacă rețea diferă în funcție de regiunile Franței, rămâne la fel de apetisant.
4. Moules Marinières
Midiile marinărești sunt unele dintre specialitățile pe care le preferă în special francezii din zonele cu deschidere la mare sau la ocean. Acestea sunt gătite cu sos de vin alb și pătrunjel, iar lângă ele se pune un preparat mai puțin obișnuit pentru scoici – cartofi prăjiți. Această asociere este absolut delicioasă, mai ales că mâncarea poate fi servită alături de brânză camembert.
5. Pot-au-feu
În traducere liberă putem numi acest preparat “oală pe foc”. Se realizează din mai multe tipuri de carne și legume felurite, care se dau la cuptor pentru trei sau patru ore, până când aromele se împletesc.
6. Clătite franțuzești
Dacă la noi în țară clătitele se servesc cel mai des pe post de desert, francezii consumă minunatele crêpes atât dulci cât și sărate. Acest preparat poate înlocui cu succes o masă delicioasă, mai ales că umplutura poate fi extrem de diversă. Însă, indiferent de cum sunt servite clătitele, acestea se asociază întotdeauna cu un pahar de cidru de mere.
7. Escargot
Considerat o reală delicatesă, acest fel de mâncare este pregătit din melci, cu unt, usturoi și pătrunjel proaspăt. Toți cei care iubesc fructele de mare vor fi impresionați de escargot, chiar dacă în Franța există mai multe metode inedite de a găti melci.
8. Soufflé
Un preparat deosebit de pretențios, dar totodată și foarte gustos, sufleul este des gătit și la noi în țară. Francezii gătesc un soufflé cu brânză perfect aerat, dar și fac și un desert spectaculos din cel cu ciocolată. Pentru această rețetă culinară, ingredientele sunt întotdeauna la alegere.
9. Crème brûlée
Când vine vorba de deserturi franțuzești, crème brûlée ocupă un loc principal printre cele mai delicioase dulciuri. Este probabil cel mai cunoscut desert franțuzesc din toate timpurile, compus dintr-o cremă dulce asemănătoare unei budinci, acoperită cu caramel din zahăr topit.
10. Quiche Lorraine
O combinație între tartă și plăcintă, acest preparat conține lapte, ouă, smântână, bacon, cașcaval și legume. Are un aluat crocant la exterior și o umplutură savuroasă din șuncă sau costiță afumată de porc, cașcaval ras și legume.
11. File de rață
Carnea de rață este preferata francezilor, indiferent că preparatele culinare includ piept de rață, pulpă sau file. Magret de canard este un preparat binecunoscut și foarte apreciat, alcătuit din file de piept de rață, împănat cu grăsime. Acesta se servește prăjit, obligatoriu alături de o mare varietate de sosuri.
12. Choux à la crème
Pe lista celor mai bune prăjituri nu putem să nu menționăm minieclerele franțuzești umplute cu cremă de vanilie. Acestea se servesc ornate cu un delicios sos de ciocolată și reprezintă unul dintre cele mai îndrăgite deserturi peste tot în lume.
13. Salata Nicoise
Pe lângă brânzeturi și deserturi, francezii iubesc foarte mult și salatele. Originară din regiunea Provence, salata Nicoise este foarte cunoscută și se servește drept garnitură, dar și ca fel principal. Se prepară în principal din salată verde, ouă fierte, roșii proaspete și ton la conservă, ingrediente ce o fac foarte sănătoasă și sățioasă.
Dacă ți s-a făcut poftă de unele dintre aceste minunate delicii franțuzești, nu te grăbi să îți cumperi un bilet de avion către Franța pentru că prin cei de la Food Panda poți comanda mâncare acasă în Craiova. Restaurantele locale au adoptat o mulțime de preparate din bucătăria internațională, așa că ești doar la un click distanță de mâncărurile preferate ale francezilor.