34 de ani de la dezastrul nuclear de la Crnobîl! Care au fost urmările catastrofale
Publicat pe 26.04.2020 la 10:26 Actualizat pe 26.04.2020 la 10:26
26 aprilie 1986, Ziua Internațională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl. Catastrofa nucleară s-a produs pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice și continuă să producă semne de întrebare și să fascineze lumea întreagă.
26 aprilie 1986, Ziua Internațională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl. Catastrofa nucleară s-a produs pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice și continuă să producă semne de întrebare și să fascineze lumea întreagă.
În dimineața zilei de 26 aprilie 1986, Reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat. Chiar și după 34 de ani, radioactivitatea încă mai afectează zonele apropiate.
Primele informații despre dezastru au apărut abia la trei zile de la explozie, și nu de către Uniunea Sovietică, ci de către Suedia, care a corelat o hartă a nivelului de radiație din Europa.
Totuși, deși Uniunea Sovietică era în plină desfășurare a operațiunilor de urgență, nu a vrut să confirme producerea dezastrului și nici nu a comunicat amploarea totală a evenimentului.
Norul de preciitații radioactiv a afectat partea de Vest a Uniunii Sovietice, Europa și Estul Americii de Nord. Cele mai afectate țări au fost Ucraina, Belarus și Rusia. Din cele trei state, aproximativ 8,4 milioane de oameni au fost expuși radiațiilor. Dintre acestea, 336.000 de persoane au fost evacuate din cauza pericolului iminent. Din punct de vedere meteorologic, 60% dintre precipitațiile radioactive au căzut pe teritoriul statului Belarus.
Cum a afectat explozia de la Cernobîl România
Pe 1 mai, când românii celebrau Ziua Muncii, a ajuns norul radioactiv deasupra României. Timp de nouă zile pericolul a stat deasupra noastră, afectând mii de oameni, majoritatea copii. Au existat și cazuri de nou-născuți care au fost aduși pe lume cu malformații, sau chiar femei care au pierdut sarcinile din cauza radiațiilor.
Zvonurile privind explozia centralei nucleare circulau de mult timp, însă conducerea comunistă din România a acelui timp a aflat cu cinci zile întârziere de catastrofă.
Acum, un alt dezastru are loc în apropiere de Cernobîl. Incendiile de vegetație izbucnite pe data de 3 aprilie au pus în pericol mii de oameni. Autoritățile au spus că ar fi fost vorba de piromani, dar vremea extrem de caldă și vântul puternic ar fi putut "ajuta" la propagarea incendiilor.
Potrivit Greenpeace International, deflagrațiile au avut loc în zona de excludere de la Cernobîl, astfel că mai multe substanțe radioactive au fost eliberate în aer. Una dintre esle este Caesium-137, substanță care poate favoriza apariția cancerului.