A fost aprobat primul medicament împotriva bolii Alzheimer, în SUA. Cât de eficient este tratamentului
Publicat pe 07.07.2023 la 17:19 Actualizat pe 07.07.2023 la 17:19
Vești bune! A fost aprobat primul medicament împotriva bolii Alzheimer. Mai precis, FDA (Administrația americană pentru produse alimentare și medicamente) a aprobat primul medicament care încetinește progresia Alzheimer.
- Primul medicament pentru Alzheimer a fost aprobat în SUA
- Ce spun medicii despre eficacitatea tratamentului
Alzheimer este o boală, mai exact o patologie neurodegenerativă progresivă, care afectează gândirea coerentă, memoria și comportamentul pacienților, ducând în timp la imposibilitatea desfasurii activităților zilnice.
Această boală reprezintă cea mai frecventă formă de demență la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.
Primul medicament pentru Alzheimer a fost aprobat în SUA
Primul medicament pentru Alzheimer a fost aprobat în Statele Unite ale Americii. Totodată, spre deosebire de medicamentele anterioare, acesta pare să funcționeze, cel puțin într-o oarecare măsură, iar asta cu scopul de a încetini progresia Alzheimer.
Sub numele de Lecanemab, medicamentul a fost dezvoltat de Biogen și de producătorul japonez de medicamente, Eisai.
Mai mult decât atât, acesta elimină acumulările de plăci amiloide din creier care sunt asociate cu boala Alzheimer.
Ce spun specialiștii despre eficacitatea tratamentului
Odată cu acest medicament au început și studiile asupra lui. În cadrul unei cercetări clinice, medicamentul a încetinit cu 27% declinul capacității și funcțiilor cognitive în cazul persoanelor aflate în stadii incipiente ale bolii.
Dacă în luna ianuarie agenția a primit o primă aprobare, iată că luna trecută, un comitet consultativ din cadrul FDA a votat în unanimitate pentru a recomandă aprobarea completă. Așadar, acest lucru va face, probabil, că tratamentul să fie disponibil pe scară mai largă pentru milioane de pacienți Medicare.
Despre medicament, cei ce îl vor administra trebuie să știe că acesta este luat sub formă de perfuzie intravenoasă o dată la două săptămâni, timp de 18 luni pentru a încetini progresia bolii cu aproximativ șase luni.
Însă, pot exista efecte secundare, inclusiv febră, frisoane, erupții cutanate și dureri de corp, dar de obicei numai după prima doză. Iar unii pacienți pot face hemoragii cerebrale și / sau inflamații.
CITEȘTE ȘI: Cel mai nociv obicei care duce la Alzheimer. Mulți români nu știu acest lucru