A fost înregistrat primul caz de ciumă din ultimii 8 ani. Un bărbat, infectat de la un purice
Publicat pe 12.02.2024 la 19:09 Actualizat pe 12.02.2024 la 19:09
A fost înregistrat primul caz de ciumă din ultimii 8 ani. Este vorba despre un bărbat, locuitor dintr-o zonă rurală, infectat de la un purice. Experții cred că puricele infectat a fost transportat cu ajutorul unei pisici.
- Primul caz de ciumă din ultimii 8 ani
- Un bărbat din Oregon, infectat de la un purice
A fost înregistrat, în statul american Oregon, primul caz de ciumă din ultimii opt ani. Mai exact, este vorba despre un locuitor dintr-o zonă rurală, iar experții cred că puricele infectat a fost transportat cu ajutorul unei pisici.
Primul caz de ciumă din ultimii 8 ani
Ei bine, se pare că anunțul privind cazul de ciumă a fost făcut de autoritățile sanitare. Mai mult decât atât, potrivit informațiilor medicilor, se pare că pacientul primește antibiotice și răspunde bine la tratament.
Și asta nu este tot. De asemenea, anchetă a arătat că este posibil ca puricele să fi fost transportat în casă de pisica familiei. Totodată, anchetatorii au mai aflat că animalul a fost și el foarte bolnav.
Amintim că, ultimul caz din Oregon a fost în anul 2015 și a implicat un adolescent despre care se crede că a fost mușcat de un purice în timpul unei partide de vânătoare.
Ce este și cum se transmite ciuma
Ciuma este o boală infecțioasă gravă. Aceasta este cauzată de o bacterie numită Yersinia pestis, care se găsește în mod obișnuit în rozătoare și purici.
Ei bine, ciuma poate fi transmisă prin mai multe modalități, dar principalul mod de transmitere este prin mușcătura unui purice infectat cu Yersinia pestis. Concret, acești purici se hrănesc cu sângele rozătoarelor infectate și, ulterior, pot mușca oamenii, transmițând astfel bacteriile.
Există 3 tipuri de ciumă infecțioasă în funcție de calea de transmitere: bubonică, septicemică și pneumonică.
Ciuma bobonică, transmisă prin ciupitura puricilor infectați, este cea mai comună și este cea care a primit denumirea de „moartea neagră” în Evul Mediu.
Bacteriile se instalează în nodulii limfatici, care devin inflamați și dureroși, iar în stadiile avansate ale bolii, aceștia se transformă în „bube” care supurează.
Ciuma septicemică apare în cazul în care infecția se răspândește direct în sânge, fără a forma bube, și poate fi întâlnită și în cazurile avansate ale ciumei bubonice.
Ciuma pneumonică este cea mai gravă formă de ciumă și apare de obicei ca o complicație a celei bubonice.
CITEȘTE ȘI: Cum se transmite malaria. Este boala care a îngrijorat românii