Ai grijă unde stai la cursuri! Locul din sala de clasă are legătură cu riscul de infectare cu coronavirus. Explicația specialiștilor
Publicat pe 12.10.2020 la 13:24 Actualizat pe 12.10.2020 la 13:24
Oamenii aflați în aceeași încăpere nu se confruntă cu același risc de îmbolnăvire cu COVID-19! Un nou studiu al unui inginer american a demonstrat felul în care persoanele care stau în anumite locuri dintr-o cameră, sunt mai expuși decât alții. Așadar, atenție elevi, ce bancă vă alegeți la cursuri!
- Ca persoane dintr-o încăpere sunt mai expuse la infectarea cu COVID-19.
- Locurile pe care dintr-o sală de curs care ar fi de evitat.
- Care sunt argumentele aduse de un inginer american.
Potrivit studiului realizat de iginerul, locul în care vă așezați într-o cameră vă poate influența riscul de infectare cu COVID-19.
Nu durează mult până când particulele de coronavirus, prezente în aer, să-și croiască loc printr-o cameră. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că toată lumea se confruntă cu același nivel de risc.
Care este explicația
La început, doar persoanele care stau lângă un loc infectat prezintă un risc ridicat, dar pe măsură ce ședința sau cursul se desfășoară, aerosolii mici se pot răspândi.
Inginerul a efectuat experimente de urmărire a mișcării aerosolilor, inclusiv a celor din gama de mărimi care pot transporta viruși.
Ceea ce a găsit este important de înțeles, deoarece mai mulți oameni se întorc la universități, birouri și restaurante și tot mai multe întâlniri se mută în interior pe măsură ce temperaturile scad. Așadar, este esențial să știm care sunt zonele cu cel mai mare risc din camere și de ce este crucială ventilația adecvată, scrie Science Alert.
În spații mai mari, cum ar fi sălile de clasă, o bună ventilație reduce riscul, dar probabil nu în mod uniform. Cercetările arată că cât de mare este nivelul de risc depinde foarte mult de ventilație.
Cum s-a desfășurat experimentul
Pentru a înțelege cum se poate răspândi coronavirusul, inginerul a injectat particule de aerosoli de dimensiuni similare cu cele de la oameni într-o cameră și apoi le-a monitorizat cu senzori.
Amfolosit o sală de clasă universitară de 30 pe 26 de metri, concepută pentru a găzdui 30 de studenți, care aveau un sistem de ventilație ce îndeplinea standardele recomandate.
Când a eliberat particule în fața clasei, acestea au ajuns până în spatele camerei în decurs de 10 până la 15 minute.
Cu toate acestea, din cauza ventilației active din cameră, concentrațiile din spate, la aproximativ 6,1 metri de sursă, erau de aproximativ o zecime din concentrațiile apropiate de sursă.
Asta sugerează că, cu o ventilație adecvată, cel mai mare risc pentru a obține COVID-19 ar putea fi limitat la un număr mic de persoane în apropierea spațiului infectat.
Totuși, pe măsură ce timpul petrecut în interior crește, iar riscul există, toată lumea se poate infecta, chiar dacă ventilația este bună.
Părți din cameră de evitat
Este important să ne amintim că nu toate părțile unei camere prezintă un risc egal.
Colțurile camerei vor avea, probabil, un schimb de aer mai scăzut - astfel încât particulele pot rămâne acolo mai mult.
A fi aproape de un orificiu de ieșire a aerului ar putea însemna că particulele aeriene din restul camerei te-ar putea afecta direct.
Aproximativ 95 la sută din particulele din cameră vor fi îndepărtate de un sistem de ventilație care funcționează corespunzător în 30 de minute, dar o persoană infectată din cameră înseamnă că acele particule sunt emise continuu.