Alertă în Indonezia! Vulcanul Marapi a erupt, din nou, după o lună. Locuitorii au fost evacuați de urgență
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 14.01.2024 la 10:48
Actualizat pe 14.01.2024 la 10:48
Vulcanul Marapi situat în Sumatra de Vest a erupt, din nou, la distanță de o lună. Cenușa a ajuns la o altitudine de 1.300 de metri deasupra craterului. Locuitorii din apropierea vulcanului au fost evacuați din cauza riscurilor mari.
- Alertă în Indonezia!
- Vulcanul Marapi a erupt, după o lună
- Locuitorii au fost evacuați de urgență
Duminică, vulcanul Marapi din Indonezia a erupt, expulzând cenușă la o altitudine de 1.300 de metri deasupra craterului. Aceasta a fost a doua erupție într-un interval de șase săptămâni, după un episod eruptiv mortal.
Locuitorii din zonă au fost evacuați
Agenția geologică a țării a raportat cel puțin două explozii până la ora 03:37 GMT și a emis o avertizare pentru evacuarea populației într-un perimetru de 4,5 kilometri de centrul erupției, datorită riscului de scurgere a lavei în râuri și văi. Repezentanții i-au informat pe locuitori să poarte măști pentru a se proteja.
În luna decembrie, vulcanul Marapi, situat în provincia Sumatra de Vest, a provocat moartea a cel puțin 20 de oameni în urma unei erupții care a emis nori de cenușă gri până la altitudinea de 3 kilometri.
Indonezia se află în zona "Cercului de Foc al Pacificului", caracterizată de activitate vulcanică și seismică semnificativă, din cauza convergenței plăcilor continentale.
Cenușa expulzată în timpul erupției de duminică a acoperit locuințele din proximitate, vehiculele și corturile destinate persoanelor evacuate, conform imaginilor publicate Reuters. Numeroși locuitori au căutat asistență medicală pentru verificări ale căilor respiratorii, iar autoritățile au distribuit măști.
A avut loc și o erupție a vulcanului Suwanose, în Japonia
În Japonia a avut loc erupția vulcanului Suwanose, vineri noapte, situat pe Muntele Otake. Autoritățile nu au raportat niciun incident sau victime în urma evenimentului. Agenția Meteorologică a recomandat cetățenilor să evite zona afectată, fiind ridicat nivelul de alertă la trei.
Riscul ca rocile mari să ajungă pe o suprafață de doi kilometri în jurul craterului i-a făcut pe oficialii japonezi să instituie câteva reguli cu privire la evitarea zonei din jurul vulcanului.
CITEȘTE ȘI: Fenomen sumbru pe cerul Islandei. De ce a devenit roșu: ”Mult fum și aer toxic" / FOTO