Alertă în Japonia, după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică asupra țării. Guvernul nipon a luat măsuri de urgență
Publicat pe 04.10.2022 la 10:35 Actualizat pe 04.10.2022 la 10:36
Alertă în Japonia, după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra țării. Guvernul nipon a luat măsuri de urgență, pentru a se asigura că civilii sunt în afara pericolului. O lansare de rachete anterioară asupra Japoniei din partea Coreei de Nord a avut loc în 2017.
- Alertă în Japonia!
- Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică asupra țării
Coreea de Nord a încălcat normele internaționale și a lansat o rachetă balistică asupra Japoniei. Guvernul nipon a emis alertă pentru locuitorii din zona vizată, ca aceștia să stea la adăpost, relatează BBC.
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică asupra Japoniei
Se presupune că racheta balistică în cauză are rază medie de acţiune. A fost lansată deasupra unor zone din nordul Japoniei, fiind prima lansare de rachete asupra Japoniei de către Coreea de Nord din 2017 încoace. Localnicii de pe insula Hokkaido au fost îndemnați de autorități să rămână la adăpost pe timpul zborului acestei rachete. O altă măsură luată de guvernul nipon a fost suspendarea temporară a unor operaţiuni feroviare.
Naţiunile Unite au interzis Coreei de Nord să facă teste cu arme balistice şi nucleare, ceea ce înseamnă că acțiunea de marți contravine normelor internaționale.
Racheta a căzut în Oceanul Pacific, la circa 3.000 de kilometri de Japonia. Nu au fost raportate cazuri de persoane rănite în conexiune cu acest incident. Cu toate acestea, premierul Japoniei, Fumio Kishida, a condamnat acţiunea Coreei de Nord, pe care o descrie ca un "comportament violent". De asemenea, Guvernul japonez a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională.
Coreea de Nord s-a autodeclarat stat cu arme nucleare
Potrivit presei internaționale, lansarea pare a fi o acțiune intenţionată, care are scopul de a obţine atenţia Japoniei şi a SUA, care l-ar fi ignorat pe liderul nord-coreean Kim Jong-un.
În urma lansării, diplomatul american pentru estul Asiei, Daniel Kritenbrink a descris decizia Coreei de Nord ca "nefericită". Lansarea vine după ce Japonia, SUA şi Coreea de Sud au organizat exerciţii militare trilaterale, la începutul săptămânii trecute. Aceste acțiuni provoacă Phenianul.
Cu câteva zile în urmă, Coreea de Nord a dat o lege prin care se autodeclară stat cu arme nucleare. Liderul Kim Jong-un a respins posibilitatea unor negocieri pentru denuclearizare.
Citește și: Poziția Coreei de Nord în privința războiului din Ucraina. Pe cine consideră vinovat oficialii nord-coreeni