Americanii au aprobat! Pot vinde pentru consum pui fabricați în laborator
Publicat pe 22.06.2023 la 08:24 Actualizat pe 22.06.2023 la 08:24
Departamentul de Agricultură a dat aprobarea producătorilor de carne fabricată în laborator pentru prima dată în Statele Unite ale Americii. Acest lucru reprezintă și un moment decisiv pentru industria proteinelor alternative.
- Americanii au aprobat decizia
- Pot vinde pentru consum pui fabricați în laborator
Departamentul de Agricultură a aprobat producția și vânzarea de carne fabricata în laborator, pentru prima dată in cursul zilei de miercuri, deschizând calea pentru două companii din California să vândă pui produs din celule animale.
Americanii pot vinde pentru consum pui fabricați în laborator
Este posibil să treacă ani buni până când cumpărătorii să poată să achiziționeze acest tip de carne fabricat în laborator din magazinele alimentare. Ei bine, decizia Guvernului va permite în cele din urmă vânzarea de de produse din carne în laborator peste granițele țării, însă asta abia după trecerea inspecțiilor federale.
Mai mult decât atât, susținătorii proteinelor alternative și companiile care au solicitat aprobarea federală au fost încântați de această veste. Ei consideră că acest lucru este esențial pentru industria cărnii, dar și pentru sistemul alimentar mai larg.
„Această aprobare va schimba fundamental modul în care carnea ajunge pe masa noastră. Este un pas uriaș înainte către un viitor mai durabil – unul care păstrează alegerea și viața.”, a declarat Dr. Uma Valeti, directorul executiv și fondatorul Upside Foods, într-un comunicat.
Statele Unite a aprobat decizia
Această decizie va face din Statele Unite ale Americii a doua țară din lume, după Singapore, să autorizeze producția și vânzarea de carne cultivată în laborator.
Susținătorii cărnii de cultură spun că produsul are rezultate mai bune pentru mediu, siguranța alimentară și bunăstarea animalelor. Însă, există și persoane care se tem de riscurile științifice și de siguranță și spun că pretinse beneficii pentru mediu nu sunt dovedite.
Aproximativ 100 de companii din întreaga lume, inclusiv zeci din Statele Unite, se concentrează pe producția de carne de cultură, potrivit domnului Friedrich. Industria a fost evaluată la aproximativ 247 de milioane de dolari în 2022, potrivit firmei de cercetare de piață Grand View Research și ar putea crește la 25 de miliarde de dolari până în 2030, a estimat firma de consultanță McKinsey & Company.
Carnea fabricată în laborator începe cu celule prelevate de la un animal. Aceste celule sunt apoi hrănite cu apă și sare și substanțe nutritive precum aminoacizi, vitamine și minerale. Celulele se înmulțesc apoi în rezervoare mari numite cultivatoare sau bioreactoare.
După ce este recoltat, produsul este în esență carne tocată, care este apoi transformată în chifteluțe, cârnați sau fileuri. Carnea nu conține oase, pene, ciocuri sau copite și nu trebuie sacrificată.