Câinii antrenați detectează infecția COVID-19 cu o precizie de aproape 100%. Rezultatele unui nou studiu
Publicat pe 24.05.2021 la 14:20 Actualizat pe 24.05.2021 la 14:23
Câinii antrenați pentru bio-detecție pot depista persoanele infectate cu COVID-19 cu o precizie de aproape 100%, arată rezultatele unui nou studiu. Patrupezii deosebesc mirosul specific al celor infectați.
- Câinii antrenați pentru bio-detecție depistează infecția COVID-19 cu o precizie de aproape 100%.
- Care sunt rezultatele exacte ale studiului
Potrivit unui nou studiu, câinii antrenați pentru bio-detecție depistează persoanele infectate cu coronavirus, după miros, cu o precizie de aproape 100%. Cercetarea a fost condusă de London School of Hygiene and Tropical Medicine și realizată împreună cu Universitatea din Durhamn și cu organizația Medical Detection Dogs.
Pentru acest studiu s-au utilizat 3.500 de mostre donate de populație și de responsabili ai Sistemului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie. Înainte de a le adulmeca, câinii au fost antrenați într-un interval de șase până la opt săptămâni, pentru a se familiariza cu "mirosul" COVID, astfel încât să îl depisteze cu ușurință.
Câinii antrenați pentru bio-detecție au precizie de aproape 100% în depistarea COVID-19
Dintre toate exemplarele canine antrenate, șase au promovat în faza studiului în care nici cercetătorii nu au știut dacă mostrele sunt pozitive sau negative.
Rata sensibilității a fost stabilită la 94,3%, corespunzătoare unui risc scăzut de rezultate fals negative. Rata de specificitate a fost de 92%, ceea ce reprezintă, de asemenea, un risc redus de rezultate fals pozitive.
Sunt depistate și persoanele asimptomatice
Patrupezii au detectat mirosul specific COVID-19 și la persoane asimptomatice. Totodată, au reușit să își mențină precizia detecției atât pentru încărcări virale mari, cât și pentru încărcări virale scăzute.
Specialiștii estimează că doi câini special antrenați pot mirosi și detecta prezența sau absența SARS-CoV-2 la 300 de persoane în 30 de minute.
În Timișoara, s-a desfășurat, în aprilie, un proiect de cercetare pilot al Spitalului “Victor Babeş”, care constă tocmai în antrenarea câinilor pentru a detecta persoanele infectate cu noul coronavirus. Și în acest caz, animalele au recunoscut 100% probele cu infecţie. De asemenea, în Germania se folosește aceeași metodă.