Câștigătoarea Eurovision din Ucraina, mesaj tulburător: „Nu vom ierta niciodată! Tribunalul de la Haga vă așteaptă!”
De Narcis Voica.
Publicat pe 04.03.2022 la 22:50
Actualizat pe 05.03.2022 la 10:59
Ruslana, artista din Ucraina care în 2004 a câștigat Eurovision, iar zece ani mai târziu a participat la protestele sângeroase de la Kiev a făcut, în urmă cu puțin timp, un apel disperat, cerând ca Tribunalul de la Haga să sancționeze crimele de război comise de Rusia.
- Cântăreața Ruslana a transmis un mesaj emoționant către cetățenii UE
- Câștigătoarea Eurovision 2004 cere Tribunalului Penal Internațional să îi pedepsească pe ruși pentru crime de război
- Ruslana a fost un persobaj cheie în revoluția din 2014 din Ucraina
Ruslana Stepanivna Lijiciko, cunoscută drept Ruslana, o artistă ucraineană laureată a World Music Awards și câștigătoare a Concursului Muzical Eurovision 2004, deținând titlul de Artist Național al Ucrainei, a transmis un mesaj emoționant, astăzi, solicitând tuturor cetățenilor din Europa să transmită probele cu faptele comise de trupele lui Putin Tribunalului Penal Internațional.
„Parchetul din Haga are nevoie de ajutorul tău! Declarația procurorului CPI, Karim A.A. Khan QC, privind situația din Ucraina: Cu o anchetă activă acum în desfășurare, repet apelul meu către toți cei implicați în ostilități în Ucraina să respecte strict normele aplicabile ale dreptului umanitar internațional. Niciun individ aflat în situația Ucrainei nu are dreptul de a comite infracțiuni în jurisdicția Curții Penale Internaționale. Dacă cineva are informații relevante pentru situație, acestea pot fi transmise la Parchet. Se poate scrie în orice limbă - se va face o traducere pentru el. Lăsați fotografii, videoclipuri, documente, mărturii ale martorilor oculari. Iată faptele care trebuie raportate: uciderea civililor de către ocupanții ruși, bombardamente cu rachete și lovituri de artilerie asupra spitalelor, școlilor, clădirilor rezidențiale și altor clădiri civile. Haga așteaptă! Nu vom ierta niciodată!”, este mesajul transmis de Ruslana.
Conform Wikipedia, în 2004, Ruslana a fost aleasă să reprezinte Ucraina la Eurovision. Aceasta a devenit câștigătoarea concursului cu 280 de puncte (sumă record de puncte) primind puncte de la toate țările participante. Președintele Ucrainei din acea perioadă, Leonid Kuchma, a numit-o pe Ruslana cântăreața națională a Ucrainei. Vânzările albumului "Welcome To My Wild World" (Bun venit în lumea mea sălbatică) au atins cota de 200.000 de vânzări în primele 50 zile de la lansarea acestuia în Ucraina. Mai târziu, Ruslana a fost nominalizată la "World Music Awards" devenind cunoscută în toată lumea.
În urmă cu opt ani, Prima Doamnă a SUA, Michelle Obama, a prezentat, într-o ceremonie, 10 femei din întreaga lume cărora urma sa le fie acordat Premiul Departamentului de Stat pentru Curaj. Printre cele 10 s-a numărat și cântăreața de muzica pop Ruslana, care a participat la protestele pro-europene din Ucraina numite EuroMaidan (în ucraineană ЄвроМайдан).
Cele 10 femei au fost distinse cu acest premiu "pentru curajul excepțional și conduita adoptată în apărarea păcii, justiției, drepturilor omului și egalitatii între sexe, adesea asumanadu-și riscuri personale", scria Washington Post.
Protestele la care a participat Ruslana au început în noaptea de 21 noiembrie 2013, când cetățenii ucraineni au început să protesteze spontan în Kiev în răspuns la decizia guvernului ucrainean de a suspenda procesul de pregătire pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și Acordului de Liber Schimb cu aceasta. Protestele au fost începute de către studenți la care, în scurt timp, li s-au alăturat partidele din opoziție și alte grupări pro-europene.
Ruslana a stat nopți lungi pe o scenă, cântând la un mic pian albastru și adunând oamenii, în timp ce trupele Berkut erau în preajmă, pentru a înăbuși revolta. Cel mai lung spectacol al ei în aceste condiții, în care a cântat imnul național și cântecele proprii, a durat 10 ore.
Citește și: Răsturnare de situație în dosarul polițistului bătut de soțul senatoarei Diana Șoșoacă / Liber la ultraj