Ce este gripa aviară H10N3. Primul caz la om, raportat în China
Publicat pe 02.06.2021 la 14:28 Actualizat pe 02.06.2021 la 14:28
Gripa aviară cu tulpina H10N3 este o patologie ce afectează în cea mai mare parte păsările și nu ar trebui să ne facem griji în privința unei epidemii, potrivit specialiștilor, însă un bărbat din China deja a fost detectat ca fiind contaminat. Ce este si cum se manifestă această nouă tulpină a gripei aviare?
- Cum se manifestă simptomele gripei aviare H10N3
- Primul caz al infecției a fost raportat în China
Un bărbat în vârstă de 41 de ani din orașul Zhenjiang a fost internat în luna aprilie pentru că avea febră. Abia după o lună medicii au ajuns la concluzia că are gripă aviară, potrivit Ministerului Sănătății.
„Riscul de răspândire la scară largă (la oameni) este extrem de scăzut”, a declarat instituția într-un comunicat.
Nu se știe încă în ce circumstanțe a fost bărbatul infectat cu H10N3, însă cadrele medicale au luat măsuri și au testat toți locuitorii din provincia Jiangsu. Nicio persoană nu a mai fost detectată cu aceasă infecție.
Nu există posibilitatea ca H10N3 să contamineze oamenii
H10N3 nu ar fi trebuit „să aibă capacitatea de a infecta oamenii”, potrivit Ministerului Sănătății. Reprezentanții au explicat că este „slab patogen” la pasări și că sunt prea puține șanse să se declanșeze o epidemie. Până în acest moment nu a mai fost detectat niciun alt caz de contaminare cu H10N3.
Epidemiile mari în rândul oamenilor din cauza acestei gripe aviare sunt foarte rare, astfel că multe tulpini rezultate de la acest virus au fost găsite doar la animale.
Alte tulpini care au existat provenite de la gripa aviară sunt H5N1 din 2003 până în 2011 și H7N9 după anul 2013, însă au fost puține cazuri de infectări în rândul oamenilor din Asia.
Citește și: A fost detectat un caz de gripă aviară! Autorităţile au instituit măsuri speciale