Ce este moartea cerebrală. Un bărbat s-a trezit în timp ce îi erau prelevate organele
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 20.10.2024 la 17:36
Actualizat pe 20.10.2024 la 17:36
Un caz tulburător a avut loc în SUA, în urmă cu trei ani, atunci când un bărbat declarat în moarte cerebrală s-a trezit în timp ce îi erau prelevate organele. Medicii i-ar fi explicat familiei că nu avea reflexe sau activitate cerebrală.
- Un bărbat declarat în moarte cerebrală s-a trezit în timp ce îi erau prelevate organele
- Medicii i-ar fi explicat familiei lui că nu avea reflexe sau activitate cerebrală
În urmă cu trei ani, Anthony Thomas „TJ” Hoover II a ajuns la spital, în Kentucky, în urma supradoze de droguri. Bărbatul a intrat în stop cardiac și a fost declarat în moarte cerebrală, după ce medicii au observat că nu mai are reflexe și nici activitate cerebrală. Așa ar fi ajuns pe masa de operație, pentru a i se preleva organele, atunci când s-a trezit. Înainte de acest episod, bărbatul le spusese medicilor că dacă va muri, își dorește să doneze organele.
Ce este moartea cerebrală
Cazul bărbatului care s-a trezit, deși era declarat în moarte cerebrală, a ajuns în atenția oficialilor din SUA, iar în urma acestui episod a fost deschisă și o anchetă. Medicii ar fi constat că Anthony Thomas nu mai avea reflexe și nici activitate cerebrală și a fi respirat cu ajutorul aparatelor.
Atunci când un pacient este declarat în moarte cerebrală înseamnă că nu mai este vreo șansă să își revină și că nu poate supraviețui fără a fi conectat la aparate. Când o persoană este declarată în moarte cerebrală, este considerată decedată, chiar dacă nu poate respira singură, iar bătăile inimii sunt menținute cu ajutorul dispozitivelor.
Patru dintre cauzele morții cerebrale sunt: stopul cardiac, atacul de cord, accidentul vascular cerebral și apariția unui cheag de sânge. Moartea cerebrală mai poate fi cauzată și de: o tumoare cerebrală malignă, un traumatism cranian sever, o hemoragie cerebrală și de unele infecții.
Semnele morții cerebrale
În cazul unei persoane declarată în moarte cerebrală, medicii pot decide să îl deconecteze de la aparate, pentru că respirație fără ajutorul unui ventilator medical nu este posibilă, nu reacționează la stimuli sau la lumină și nici pupilele nu răspund la lumină.
În astfel de cazuri se face și electroencefalograma, metoda prin care medicii descoperă dacă persoana mai are activitate cerebrală sau nu.