Ce este Noviciok, neurotoxina folosită pentru otrăvirea lui Alexei Navalnîi. Soția bărbatului face acuzații grave
Publicat pe 19.02.2024 la 14:56 Actualizat pe 19.02.2024 la 14:56
În mijlocul unui scandal internațional de amploare, soția opozantului rus Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia, a adus acuzații grave autorităților ruse, susținând că acesta a fost otrăvit cu neurotoxina Noviciok, iar corpul său a fost ascuns pentru a șterge orice urmă a substanței. Cunoscut ca fiind cel mai înfocat critic al președintelui Vladimir Putin, acesta a murit după ce a căzut inconștient în închisoare.
- Ce este neurotoxina folosită pentru otrăvirea lui Alexei Navalnîi
- Informații despre Noviciok
Iulia Navalnaia, soția opozantului rus Alexei Navalnîi, a făcut declarații explozive, acuzând autoritățile ruse că l-au otrăvit pe soțul ei folosind neurotoxina Noviciok și că au ascuns ulterior cadavrul acestuia pentru a șterge orice urmă a substanței din corpul său.
Ce este neurotoxina folosită pentru otrăvirea lui Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi, cunoscut ca fiind cel mai aprig contestatar al președintelui rus Vladimir Putin, a murit vineri după ce a căzut inconștient în închisoare.
Opozantul rus ispășea o pedeapsă de peste 30 de ani pentru diferite infracțiuni, pe care le-a susținut că sunt înscenate cu scop politic. Într-o declarație uluitoare, Iulia Navalnaia a promis că va numi persoanele implicate în moartea soțului său și că va face tot posibilul pentru a afla motivele reale ale asasinatului.
Noviciok, agentul chimic folosit pentru otrăvirea lui Navalnîi, a fost dezvoltat în Uniunea Sovietică în anii 1970-1993 și este extrem de toxic, afectând sistemul nervos. Potrivit autorităților germane, care au confirmat folosirea acestuia în cazul Navalnîi, Noviciok este de cinci până la zece ori mai letal decât alte substanțe chimice similare, precum VX și sarin.
Ce se știe despre această substanță
Rezistența Rusiei de a declara Noviciok și ingredientele sale către Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a fost subiectul unor controverse și suspiciuni internaționale. Convenția privind armele chimice din 1997 interzice transformarea în armă a oricărei substanțe chimice, inclusiv Noviciok, iar în 2019, membrii OPCW au convenit să extindă lista substanțelor interzise pentru a include această neurotoxină.
În urma otrăvirii lui Alexei Navalnîi, expertul american în arme chimice Amy Smithson a remarcat că producția Noviciokului este posibilă cu produse agrochimice, fapt care facilitează ascunderea producției. Profesorul Gary Stephens, expert în farmacologie, a explicat că Noviciok determină încetinirea inimii și restricționarea căilor respiratorii, ducând la o moarte tragică prin asfixiere.
Este de menționat că aceasta nu este prima otrăvire cu Noviciok care a avut loc în spațiul internațional, Rusia fiind suspectată anterior de folosirea acestei neurotoxine în cazul fostului spion Sergei Skripal și al fiicei acestuia, Yulia, în orașul britanic Salisbury, acum doi ani.