Ce este „Operațiunea Forth Bridge”. Funeraliile Prințului Philip vor fi secrete iar Regina va renunța la titlul regal
Publicat pe 10.04.2021 la 12:48 Actualizat pe 10.04.2021 la 12:49
„Operațiunea Forth Bridge” este numele de cod folosit pentru anunțarea decesului Prințului Philip. Aceasta presupune respectarea unui protocol bine stabilit ce se va aplica la funeraliile și după înmormântarea celui mai longeviv consort al Marii Britanii.
- Ce se va întâmpla la înmormântarea Prințului Philip
- Casa Regală a întocmit un protocol riguros
- Ce va avea de făcut însăși Regina Elisabeta
Evenimentele ce urmează decesului Prințului Philip poartă denumirea de „Operațiunea Forth Bridge” și presupune aplicarea unui protocol bine stabilit înacă dinaintea decesului consortului. Echipa Casei Regale a Marii Britanii s-a pregătit din timp pentru acest aveniment nefericit, prințul Philip având deja venerabila vârstă de 99 de ani.
Denumirea operațiunii provine de la un pod situat între regiunile scoțiene Edinburg și Fife, numele de cod ce a anunțat moartea Ducelui fiind „Foth Bridge is down!”. Astfel, operațiunea presupune mai multe activități ce trebuie întreprinse atât de angajații statului, cetățeni, cât și de însăși Regina Elisabeta a II-a.
Ce este „Operațiunea Forth Bridge” și cum va avea loc înmormântarea Prințului Philip
Așadar, în loc ca trupul neînsuflețit al Prințului Philip să fie depus la Westminster Hall, se așteaptă ca acesta să fie dus la Palatul St. James, unde și Prințesa de Wales, Diana, a stat până la ziua înmormântării sale. Mai mult, publicul nu va avea acces, ci doar membri cei mai aproapiați ai familiei.
Regina va ține doliu timp de opt zile, perioadă în care nu va avea apariții publice, și nu va promulga legi noi. Urmează apoi încă 30 de zile în care Regina va renunța la titlul regal, atribuțiile sale fiind puse pe pauză până la încheierea perioadei de doliu.
Întreaga țară va intra în doliu național, trebuind să fie respectate mai multe reguli. Toate steagurile vor fi coborâte în cinstea Ducelui, toți prezentatorii de știri și persoanele ce vor apărea la televizor vor purta haine negre în semn de respect, iar regina nu va onora nici o îndatorire regală pe perioada pregătirilor de înmormântare.
Ultima dorință a Prințului Philip
Și având în vedere că suntem în pandemie, iar Marea Britanie a fost destul de lovită de virus, există trei scenarii posibile în ceea ce privește înmormântarea Prințului Philip. Prima presupune o îmormântare de stat ce se aplică înalților oficiali ai statului. A doua, cea ceremonială pentru membri familiei cu grad militar ridicat, pentru consoarta suveranului și moștenitorul tronului. Ultima reprezintă o înmormântare privată unde vor avea voie doar ceilalți membri ai familiei regale, soții și copiii lor.
Prinţul Philip, Duce de Edinburgh şi soţ al Reginei Elisabeta a Marii Britanii, a avut indicaţii clare şi chiar a participat la repetiţii ale propriei înmormântări. Soţul reginei a specificat că nu îşi doreşte funeralii de stat şi că preferă o ceremonie discretă la Capela St.George din Windsor, în stil militar, urmată de înmormântarea de la Grădinile Frogmore din apropierea Castelului Windsor. Mai mult, prinţul Philip şi-a dorit ca la eveniment să fie prezentă doar familia, apropiaţii şi şefii de state din Commonwealth.