Ce este praful saharian și cum ne afectează. Ar urma să ajungă în România odata cu valul de caniculă supranumit "bestia africană"
Publicat pe 13.07.2021 la 12:48 Actualizat pe 13.07.2021 la 12:49
Meteorologii au anunțat că, începând de miercuri, un nor de praf saharian, însoțit de un val de caniculă numit "bestia africană", vor lovi România. Iată ce este, de fapt, praful saharian și cum ne afectează în acest context!
- Ce este praful saharian
- Anul acesta va fi însoțit de valul de caniculă supranumit "bestia africană”.
Un nor de praf saharian ar urma să se abată asupra României, începând de miercuri. La fel ca în anii trecuți, meteorologii avertizează cu privire la efectele negative pe care le poate avea asupra sănătății.
Ce este praful saharian
Praful saharian este un nisip de culoare roşiatică. Specialiștiii spun că acesta se ridică în urma furtunilor deşertice. Astfel, se formează adevăraţi nori de praf care sunt, apoi, purtaţi de curenţii de aer la distanțe foarte mari. Firele mai fine şi praful pot fi împinse până la 1,6 km înălţime, acoperind soarele în locurile îndepărtate de miezul furtunii.
Datele furnizate de specialiștii arată că numărul furtunilor de praf sahariene a crescut de aproximativ 10 ori în jumătate de secol, din 1950, şi sunt tot mai ameninţătoare.
Cum ne afectează fenomenul
Când norul va ajunge peste ţara noastră, calitatea aerului pe care îl respirăm va scădea. În această perioadă, persoanele care suferă de astm ar trebui să fie mai precaute atunci când ies din casă, să poarte măști de protecție. De asemenea, copiii mici și bebelușii trebuie protejați în mod special.
Expertul în fenomene meteo extreme Bogdan Antonescu a declarat că aceste concentrații de praf pot avea un efect negativ asupra sănătății omului, dar posibil benefic pentru agricultură.
Vine însoțit de valul de caniculă supranumit "bestia africană"
Norul de praf saharian ar urma să apară alături de un val de caniculă supranumit "bestia africană". Acest val de caniculă este masă de aer tropical provinită din zona de nord a Africii.