Ce este și cum se manifestă legioneloza, boala care a ucis deja 7 polonezi. Peste 100 de persoane au fost infectate
Publicat pe 25.08.2023 la 17:49 Actualizat pe 25.08.2023 la 17:49
Caz alarmant în lume! Mai mulți agenţia de securitate internă din Polonia investighează dacă focarul de legioneloză care a ucis deja şapte persoane în sudul ţării, la Rzeszow, un oraş aflat în apropiere de graniţa cu Ucraina, ar putea fi rezultatul unei manipulări intenţionate a sistemului de apă. Ce este legioneloza, boala care a ucis deja 7 polonezi. Până în acest moment au fost infectate peste 100 de persoane.
- Ce este legioneloza, boala care a ucis deja 7 polonezi
- Un focar a izbucnit brusc la graniţa cu Ucraina
- Peste 100 de oameni infectaţi
Autorităţile sanitare au precizat faptul că bacteria care provoacă boala a fost găsită, până în prezent, la 113 pacienţi spitalizaţi în Rzeszów şi în zona înconjurătoare. Mai mult, cele şapte persoane care au murit aveau vârste cuprinse între 64 şi 95 de ani şi sufereau, totodată, şi de alte probleme de sănătate.
Ce este legioneloza, boala care a ucis deja 7 polonezi
Stanislaw Żaryn, coordonatorul adjunct al serviciilor speciale, a precizat pentru agenţia de presă PAP că agenţia de securitate internă investighează, în aceste momente, epidemia pentru a exclude o activitate intenţionată.
Printre alte scenarii se numără şi excluderea oricărei posibile implicări a Rusiei. În această dimineaţă, ofiţerii Agenţiei de Securitate Internă (ABW) au început să verifice sistemele locale de apă. Până la această oră, nu a fost găsit niciun motiv pentru a suspectă un sabotaj.
Cum se manifestă legioneloza
Numită legioneloză sau boala legionarilor, aceasta este cauzată de bacteria legionella. Totodată, ea poate duce la o formă severă de pneumonie.
În același timp, cea mai frecventă formă de transmitere este inhalarea aerosolilor contaminaţi care se produc când sunt jeturi de apă sau vapori din surse de apă contaminate, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Simptomele bolii sunt grave
Potrivit informațiilor specialiștilor, printre primele simptome ale acestei infecții se numără de obicei febra, frisoanele, durerile de cap şi durerile musculare, urmate de o tușe seacă şi de dificultăţi de respiraţie care pot avansa rapid spre pneumonie severă.
Până în acest moment, o treime din pacienţi au şi diaree sau vomă, iar la aproximativ jumătate din pacienţi apar stări de confuzie sau delir. Cea mai mare parte dintre ei trebuie să fie spitalizaţi şi trataţi cu antibiotice adecvate. Însă, pentru un diagnostic clar, persoanele trebuie să realizeze teste de laborator specifice.
Specialiștii au precizat că există risc de infecţie în orice loc unde se pot crea picături fine de apă, aerosoli.
- duşuri şi robinete;
- unităţi spa/căzi cu bule de aer;
- turnuri de răcire şi condensatoare prin evaporare utilizate pentru aerul condiţionat;
- fântâni ornamentale, în special cele instalate în interior;
- vitrine frigorifice cu sistem de umidificare şi alte dispozitive cu pulverizare fină;
- sistemele de irigare cu care sunt prevăzute furtunurile de grădină utilizate pentru udarea plantelor.