Ce înseamnă impeachment. Se pregătește a doua astfel de procedură împotriva lui Donald Trump
Publicat pe 12.01.2021 la 12:12 Actualizat pe 12.01.2021 la 12:12
Termenul de „impeachement” a devenit unul din ce în ce mai folosit printre americani, mai ales în ultima perioadă, când Donald Trump este acuzat că ar fi în spatele protestelor violente de la Capitoliu, ba chiar se pregătește o astfel de procedură pentru fosțul președinte al STatelor Unite ale Americii.
- Ce înseamnă impeachment
- Donald Trump, pregătit pentru a doua astfel de procedură
În legea americană, termenul de „impeachemnt” se referă la procesul punerii sub acuzare a unui oficial al guvernului. Acuzațiile nu vin de la oricine, ci chiar din partea unui organ legisativ, astfel că repercusiunile procedurii vor fi unele destul de dure.
Donald Trump nu este străin de această procedură, fiind vorba de pregătirea celei de-a doua puneri sub acuzare a fostului președinte al Statelor Unite ale Americii. Politicianul republican a fost mai fost vizat și la începutul anului trecut, fiind acuzat că ar fi exercitat în folos personal presiuni asupra Ucrainei pentru a relua o investigație care îl viza pe Hunter Biden, fiul actualului președinte ales al SUA, Joe Biden.
Ce înseamnă impeachment și de ce Donald Trump va fi iar supus unei astfel de proceduri
Domocrații nu au considerat a fost corectă această mentalitate a șefului de stat, astfel că au inițiat procedura de „impeachment”, adică punerea sub acuzare și destituire a lui Donald Trump. În istoria Statelor Unite ale Americii, Donald Trump a devenit al treilea președinte pus sub acuzare, dar singurul care a fost vizat de această procedură de două ori.
De această dată, Trump este acuzat de democrați la „incitare la isurecție”, adică i-ar fi încurajat pe protestatari să nu se supună deciziilor privindu-l pe noul președinte ales, Joe Biden, mai ales după protestele violente de la Capitoliu de săptămâna trecută.
Donald Trump ar urma să își predea mandatul de președinte al Statelor Unite ale Americii pe data de 20 ianuarie, asta dacă nu va fi eliminat din funcție prin mijloace constituționale. Dacă acesta va fi demis, Mike Pence, vicepreședintele SUA, își va continua mandatul până la investirea în funcție a lui Joe Biden.