Ce țară a redus de 7 ori cazurile de COVID-19 cu o aplicație mobilă. Cum funcționează
Publicat pe 31.10.2020 la 09:54 Actualizat pe 31.10.2020 la 15:48
Majoritatea statelor se confruntă acum cu valul 2 al pandemiei de coronavirus, iar multe dintre ele revin la restricționarea parțială a circulației oamenilor sau chiar la un lockdown general. Există însă și state care au abordat altă tactică .
- Ce țară a redus de 7 ori cazurile de COVID-19 cu o aplicație mobilă
- Cum funcționează aplicația
În timp ce state precum Belgia intră în carantină totală pentru a ține sub control răspândirea virusului SARS-CoV-2, alte țări nici nu au mai apelat la polițiști sau forțe de ordine pe străzi. Au folosit cu succes ceva ce este la îndemâna oricui, telefonul mobil, iar rezultatele nu au întârziat să apară.
Qatarul este țara care a reușit să reducă numărul cazurilor de COVID-19 cu ajutorul unei aplicații mobile numită Ehteraz.
La începutul pandemiei, Qatarul a impus, la fel ca România, carantina generală în timpul stării de urgență, dar a renunțat apoi la măsură pentru că s-a hotărât să încerce ceva diferit.
Autoritățile qatareze au înlocuit anchetele epidemiologice cu o aplicație pentru mobil care te ajută să descoperi persoanele infectate.
Guvernul qatarez a lansat Ehteraz, o aplicație care a devenit obligatorie. Din luna mai, orice rezident din Qatar, nativ sau străin, a fost obligat să instaleze pe telefon această aplicație.
Cum funcționează Ehteraz
Aplicația este concepută astfel încât să poată stabili dacă o persoană neinfectată a intrat în contact cu una confirmată pozitiv. Când o persoană părăsește locuința și intră într-un magazin, cafenea, mall etc este obligată să pornească GPS-ul telefonului și să arate aplicația la intrare. Acea locație va fi înregistrată în sistem.
Totodată, programul are patru coduri de culoare asociate fiecărui cont: verde înseamnă că ești negativ, galben înseamnă că ar trebui să fii în carantină, gri înseamnă izolare, iar roșu înseamnă că este pozitiv. Astfel, în momentul în care prezinți aplicația la intrarea într-un magazin și ești galben, gri sau roșu ți se interzice accesul.
Toată activitatea utilizatorului este monitorizată cu ajutorul unui cod unic. Astfel, când o persoană este testată pozitiv, autoritățile accesează informațiile adunate de aplicație și văd pe unde a circulat persoana respectivă și dacă ar fi putut intra în contact cu alți oameni. Se poate stabili și dacă o persoană neinfectată a intrat într-un spațiu unde a fost înregistrat un caz pozitiv, iar autoritățile pot decide dacă va fi carantinată.
La început, aplicația a stârnit multe controverse, din cauza controlului pe care îl exercită.
„În prima fază am fost sceptică și puțin speriată de nivelul ridicat de control din partea autorităților. Cu timpul însă, am realizat că această aplicație salvează vieți. Ehteraz permite utilizatorului să fie atenționat dacă în proximitate se află persoane suspecte sau dacă sunt persoane în carantină. În același timp mă simt în siguranță știind că în orice spațiu închis nu intri decât dacă Ehterazul e green (verde). Nu există negocieri sau scuze.”, a spus Raluca Iacob, o româncă stabilită în Doha de 6 ani, pentru digi24.ro.
Datele stocate de Ehteraz sunt confidențiale, iar acces la ele au doar echipele care fac anchete epidemiologice, nicidecum forțele de ordine. După două luni, datele sunt șterse complet din sistem.
Nu poți să refuzi, instalarea aplicației este obligatorie
Cu toate că există anumite probleme în ceea ce privește protecția datelor personale stocate de aplicație, qatarezii nu pot refuza instalarea ei. Dacă o fac, pot fi amendați cu până la 55.000 de dolari sau pot fi condamnați la 3 ani de închisoare.
Numărul infectărilor a scăzut
După lansarea aplicației mobile în mai, Qatarul a început să înregistreze o scădere a numărului de infectări. În prezent, numărul cazurilor zilnice este de 200-300 pe zi și țara mai are doar 3.000 de cazuri active.
La capitolul decese, în primele opt luni din acest an au murit doar 231 de persoane din cauza infecției COVID-19. La Terapie Intensivă sunt acum 41 de persoane, iar numărul total de teste efectuate de la începutul pandemiei a depășit 965.000.