Centrala Zaporojie. Cât de mare este, de fapt, riscul unui dezastru nuclear
Publicat pe 10.08.2022 la 12:08 Actualizat pe 10.08.2022 la 12:11
Situația de la centrala nucleară Zaporojie îi îngrijorează pe cei mai mari lideri ai lumii, în special după ce a fost bombardată intensiv de ruși în weekend. Forțele ruse dețin controlul asupra centralei nucleare, cea mai mare din Europa, chiar dacă aceasta folosește încă personalul ucrainean, iar autoritățile se tem de un eventual dezastru nuclear.
- De ce există îngrijorări cu privire la centrala Zaporojie
- Cât de mare este riscul unui dezastru nuclear
Temerile cu privire la un eventual dezastru nuclear au fost alimentate în weekend, odată cu bombardamentele intense ale rușilor asupra centralei Zaporojie, pe care o controlează deja de mai multe luni. O analiză a publicației The Guardian arată cât de mare e riscul unei catastrofe nucleare, din cauza situației în care se află centrala.
Ce face ca centrala Zaporojie să fie atât de importantă
Centrala Zaporojie a fost construită în perioada comunistă și este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Cele șase reactoare ale centralei, (două sunt funcționale în prezent) pot produce energie pentru 4 milioane de case.
Rusia folosește centrala drept un parc de artilerie „adăpostit”, de unde poate să atace Ucraina, cu benficiul că forțele lui Zelenski nu vor riposta, din dorința de evita riscul unui accident nuclear.
Cât de mare este riscul unui dezastru nuclear
Îngrijorările oficialilor internaționali cu privire la situația de la centrala Zaporojie sunt provocate de două potențiale probleme. Ei se tem de ce se poate întâmpla din cauza lipsei pieselor de schimb, a accesului la lucrările de întreținere a reactorilor și a contactului cu personalul.
Cea de-a doua problemă este cea a rachetelor lansate în weekend în jurul centralei, pentru care Rusia și Ucraina aruncă vina una asupra celeilalte. Potrivit autorităților nuclare ucrainene, impactul a fost aproape de depozitul de combustibil uzat.
Generalul forțelor ruse de apărare împotriva radiațiilor, Maj Gen Valery Vasiliev, ar fi declarat că a minat centrala și a amenințat cu un război nuclear, potrivit pubicațiilor ucrainene. Totuși, dacă ar pune în practică această amenințare, ar fi afectat și sudul Rusiei, cdea ce scade din credibilitatea afirmațiilor.
Reactoareale de la Zaporojie au fost făcute astfel încât să reziste unui impact substanțial. Cu toate acestea, atacul cu rachete ar putea fi problematic.
Clădirile în care este depozitat combustibilul uzat nu au același nivel de protecție, ceea ce înseamnă că este mai mare riscul eliberării acestuia decât o spargere a reactorului.
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, a descris criza de la centrala din Zaporojie drept „o amenințare gravă la adresa sănătății publice și a mediului din Ucraina și mult dincolo de granițele sale”, fiind o situație „complet scăpată de sub control”.
Citește și: Cine a fost Olga Kachura, femeia colonel ucisă de ucraineni. A fost printre fondatorii miliției