Cetățenii din Noua Zeelandă au votat în favoarea legalizării eutanasierii pacienților în fază terminală! S-au opus însă consumului de canabis
Publicat pe 30.10.2020 la 12:13 Actualizat pe 30.10.2020 la 12:13
Noua Zeelandă au votat în favoarea legalizării eutanasierii pacienților cu boli terminale, dar nu și a canabisului. Legea va intra în vigoare la anul
- Ce condiții trebuie să îndeplinească pacienții in faze terminale
- Rezultatele privind legalizarea canabisului
Alegătorii au avut posibilitatea de a face schimbări majore la aceste două probleme în timpul alegerilor generale din 17 octombrie, când au votat în cadrul unui referendum privind eutanasierea și legalizarea canabisului.
Potrivit rezultatelor provizorii anunțate vineri de comisia naţională electorală, neozeelandezii au votat pentru legalizarea eutanasierii pacienților cu boli terminale, dar nu și a marijuanei, informează dpa, conform Agerpres.
Rezultatele intermediare arată că 65,2% dintre alegători au fost în favoarea legalizării eutanasiei.
Rezultatul referendumului privind eutanasierea este obligatoriu, iar legea care permite pacienților în faza terminală să solicite moartea asistată va intra în vigoare în 12 luni. Doi medici trebuie să fie de acord că pacientul înțelege pe deplin situația și îndeplinește standardele legale. Sunt eligibili doar cei care au o boală terminală și au o speranță de viață mai mică de șase luni.
Referendumul privind legalizarea marijuanei a produs rezultate mai stricte, dar se poate schimba. Prin urmare, 53,1% se opun legalizării și 46,1% sunt de acord. Un total de 167.333 de voturi îi separă pe cei pro şi contra. Aproximativ 480.000 de voturi speciale – vot anticipat, din străinătate sau telefonic – urmează să fie contabilizate.
Noua propunere legislativă privind canabisul propune o vârstă minimă de 20 de ani pentru consumul recreativ și cumpărarea canabisului, opţiuni limitate privind cultivarea la domiciliu, un program de educaţie publică, precum şi introducerea de reglementări şi limite privind aprovizionarea comercială.
Rezultatele oficiale ale celor două referendumuri și ale alegerilor generale vor fi confirmate pe 6 noiembrie, iar legea va intra în vigoare în 2021.