Cine a fost Ignaz Semmelweis. Google Doodle, despre importanța spălatului pe mâini
Publicat pe 20.03.2020 la 12:47 Actualizat pe 20.03.2020 la 12:55
Google a dedicat ziua de 20 martie 2020 medicului Ignaz Philipp Semmelweis, pentru a atrage atenția asupra importanței spălării mâinilor, mai ales pe timpul pandemiei de coronavirus. În locul celebrării primăverii astronomice, serviciul Google Doodle a ales să îl imortalizeze pe omul de știință maghiar, un pionier al prodecurilor antiseptice.
Google a dedicat ziua de 20 martie 2020 medicului Ignaz Philipp Semmelweis, pentru a atrage atenția asupra importanței spălării mâinilor, mai ales pe timpul pandemiei de coronavirus. În locul celebrării primăverii astronomice, serviciul Google Doodle a ales să îl imortalizeze pe omul de știință maghiar, un pionier al procedurilor antiseptice.
Dar cine a fost Ignaz Semmelweis?
Semmelweis a fost un medic și om de știință maghiar, care a trăit între 1 iulie 1818 și 13 august 1865. S-a născut la Budapesta, având un tată de origine germană. Este considerat de mulți ca fiind cel mai important pionier al procedurilor antiseptice, acest lucru incluzând și spălarea mâinilor.
Cum a ajuns să fie „salvatorul mamelor”
Unul dintre marile sale merite este descoperirea că incidența febrei puerperale poate fi redusă dramatic atunci când, în procedurile obstetricale, mâinile sunt bine dezinfectate.
Febra puerperală este o condiție care poate afecta memele după naștere sau după avort, ca urmare a pătrunderii agenților patogeni în cavitatea uterină. Netratată la timp, poate duce la septicemie și la moarte. În secolul al XIX-lea, ere o afecțiune comună cu care se confruntau toate spitalele din lume.
Descoperirea lui Semmelweis a schimbat total lumea medicală. În anul 1847, a propus spălarea mâinilor cu hipoclorit de calciu, pe vremea când lucra la Spitalul din General din Viena și pe vremea când s-a înregistrat o explozie în cazul mortalității femeilor, imediat după naștere.
A scris „Etiologia, conceptul și profilaxia febrei puerperale”, cartea care îi prezenta concluziile, vehement respinse de comunitatea medicală a vremii respective.
Semmelweis a murit în 1865, după ce o cădere nervoasă i-a convins pe colegi să îl ducă la un azil. A murit 14 zile mai târziu, la vârsta de 47 de ani, din cauza bătăilor primite de gardieni. Cauza morții a fost o rană cangrenată la mâna dreaptă.
Semmelweis a fost înmormântat la Viena, însă rămășițele i-au fost mutate în Budapesta în anul 1891. În 1904 i-a fost ridicată o statuie.
Așadar, Google Doodle a preferat să îl celebreze pe cel care a demonstrat cât de important este spălatul pe mâini.