Cine va fi următorul papă? Care sunt posibilii succesori la conducerea Bisericii Catolice

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 21.04.2025 la 16:22
Actualizat pe 21.04.2025 la 16:22
Papa a murit în Lunea Paștelui, la o zi după ce a binecuvântat mii de oameni în Piața Sfântul Petru. După moartea suveranului pontif, conclavul papal va alege un nou papă. Care sunt posibilii succesori la conducerea Bisericii Catolice.

Cine va fi următorul papă?
Profimediaimages.ro
- Cine ar putea fi următorul papă
- Câțiva dintre candidații pentru a deveni următorul șef al Bisericii Catolice
Papa Francisc s-a stins din viață în această dimineață, la câteva zile după ce a fost externat din spital, după ce a urmat un tratament pentru o infecție respiratorie complexă. Suveranul pontif avea 88 de ani.
Moartea sa, la 12 ani după ce a fost declarat papă, a provocat noi întrebări cu privire la cine îi va succeda la conducerea Bisericii Catolice, una dintre cele mai vechi și mai mari instituții religioase, cu până la 1,39 miliarde de adepți.
Cine va fi următorul papă?
Până în acest moement, după moartea Papei Francisc, încă nu a fost ales un succesor.
Colegiul Cardinalilor, format din clerici catolici de rang înalt - mulți numiți chiar de Francisc - va alege următorul papă. Pentru a fi eligibil, un candidat trebuie să fie un bărbat romano-catolic botezat, deși, timp de secole, cardinalii au ales exclusiv o persoană din rândurile lor.
În prezent, există peste 240 de cardinali în întreaga lume. De obicei, aceștia dețin titlul pe viață.
Din cei 138 de cardinali cu drept de vot în conclav, un total de 110 au fost numiți de Papa Francisc. Acest grup este mult mai divers decât alegătorii anteriori, cu o reprezentare mai mare din Asia, Africa și America Latină, reflectând obiectivul lui Francisc de a reflecta amploarea globală a Bisericii. Cel mai tânăr cardinal elector are doar 45 de ani, fiind un cleric ucrainean stabilit în Australia.
Ca urmare, există posibilitatea ca, pentru prima dată în secole, următorul papă să provină din Africa sau Asia, sau dintr-o altă regiune tradițional subreprezentată în conducerea Bisericii.
Printre cardinalii africani despre care se discută sunt Peter Turkson din Ghana, fostul șef al Consiliului Pontifical pentru Justiție și Pace, și Fridolin Ambongo din Republica Democrată Congo, arhiepiscop de Kinshasa. Ambii sunt conservatori convinși, care au fost susținători vocali ai păcii în țările lor respective.
Un alt candidat puternic este cardinalul filipinez Luis Tagle, fost arhiepiscop de Manila. Ca și Papa Francisc, Tagle pune accentul pe justiția socială și pe grija față de săraci.
Cardinalul maghiar Peter Erdo este văzut ca unul dintre principalii candidați conservatori și ar putea servi drept punte de legătură cu creștinii din est. Arhiepiscopul de Esztergom-Budapesta, Erdo, este un tradiționalist care a susținut apropierea de creștinii ortodocși, subliniind „nevoia disperată” de unitate între biserici, scrie aljazeera.com.
Ce alți candidați mai sunt pentru a deveni următorul șef al Bisericii Catolice
Printre alți posibili candidați se numără Matteo Zuppi din Italia, arhiepiscop de Bologna, și Mario Grech din Malta, secretar general al Sinodului Episcopilor, funcție care l-a ținut în contact strâns cu Papa Francisc, mai notează sursa anterior menționată.
Citește și: Unde va fi înmormântat Papa Francisc. Care a fost dorința Suveranului Pontif