Copii care au fost infectaţi cu COVID-19 continuă să aibă simptome şi după vindecare. Ce spun cercetătorii despre efectele de lungă durată
Publicat pe 10.08.2020 la 18:34 Actualizat pe 10.08.2020 la 18:34
Specialiştii spun că infecţia cu noul Coronavirus nu se manifestă grav în cazul copiilor. Cu toate acestea, unii dintre copiii care au contactat virusul continuă să aibă simptome chiar şi timp de câteva luni după ce s-au vindecat.
- Copii infectaţi cu COVID-19 prezintă simptome şi după vindecare.
- Care este explicaţia cercetătorilor despre efectele de lungă durată.
Printre copiii care s-au confruntat cu simptomele de COVID-19 pentru o perioadă lungă de timp se află o fetiţă de 14 ani din Regatul Unit, pe nume Indiana Evans. Potrivit părinţilor, singurul simptom pe care fata l-a prezentat a fost o tuse cronică.
Indiana a stat în izolare timp de două săptămâni, dar, cu timpul, au apărut şi alte simptome, cum ar fi: oboseala, migrenele, iritaţii ale pielii, palpitaţii cardiace, dureri în piept şi flash-uri de lumină în ochi. Părinţii îngrijoraţi au dus-o la medic, însă în urma analizelor de sânge şi radiografiilor nu s-a constatat nicio problemă.
Într-un alt caz, din Anglia, un copil care s-a vindecat are în continuare simptomele bolii şi prezintă zilnic sângerări nazale. Fratele geamăn al acestuia a trecut prin aceeaşi problemă, acesta având stări de rău şi diaree timp de mai multe săptămâni.
Un alt copil, din sudul Angliei, a avut simptome precum conjuctivită, stare generală proastă, pierderea apetitului, dar şi febră. Mama băiatului a spus că toate aceste simptome au apărut şi dispărut pe timpul mai multor săptămâni şi suferă în continuare de lipsa apetitului.
În prezent, specialiştii nu au prea multe explicaţii în legătură cu manifestarea infectării noului Coronavirus asupra copiilor. Potrivit Dr. Nathalie MacDermott, cercetătoare la King’s College și medic la un spital din Londra, nu există încă informaţii concrete în legătură cu efectele de lungă durată ale bolii.
Pentru a înţelege mai bine fenomenul, viitoarele studii ar trebui să se facă la nivelul mai multor ţări, având în vedere numărul mic de copii care au contactat virusul.