COVID-19 nu atacă doar plămânii! Ce complicații cardiovasculare grave poate provoca virusul ucigaș. Medicii trag un semnal de alarmă!
Publicat pe 19.05.2020 la 10:52 Actualizat pe 19.05.2020 la 10:52
Coronavirusul face victime zi de zi, în întreaga lume. Dacă până acum credeați că virusul ucigaș atacă doar plămânii, medicii au făcut un anunț sumbru: COVID-19 poate conduce la complicații cardiovasculare grave, ce ne pot pune viața în mare pericol.
Coronavirusul face victime zi de zi, în întreaga lume. Dacă până acum credeați că virusul ucigaș atacă doar plămânii, medicii au făcut un anunț sumbru: COVID-19 poate conduce la complicații cardiovasculare grave, ce ne pot pune viața în mare pericol.
Virusul ucigaș poate conduce la insuficiență cardiacă, atacuri de cord sau chiar la declanșarea unor accidente vasculare cerebrale, informează medicii de urgență, conform 360medical.ro.
Mai mulți medici din cadrul Universității din Virginia au făcut publică o lucrare ce are ca scop să fie ca un ghid pentru doctorii de medicină de urgență care se ocupă zi de zi cu tratarea bolnavilor de coronavirus. Potrivit acestora, în acest fel este înțeles mai bine impactul infectării cu COVID-19 asupra sistemului cardiovascular.
„Sperăm să creștem cunoștințele medicilor de urgență și conștientizarea asupra acestui nou agent patogen și a impactului său asupra sistemului cardiovascular. Pe măsură ce întâlnim din ce în ce mai mulți pacienți cu COVID-19 înțelegem tot mai multe despre impactul bolii asupra organismului în general și asupra sistemului cardiovascular în special. (...) Informațiile continuă să se schimbe săptămânal, dacă nu zilnic”, a spus William Brady, de la Departamentul de Medicină de Urgență al Universității menționate.
Una dintre complicațiile întâlnite la pacienții infectați cu coronavirus este insuficiența cardiacă. Potrivit unui studiu, aproape un sfert din bolnavii cu COVID-19 – 24% – sufereau de insuficiență cardiacă acută în momentul în care au fost diagnosticați pentru prima oară cu virusul ucigaș. În același timp, medicii explică că acest lucru nu înseamnă faptul că 24 % din totalul bolnavilor de coronavirus vor avea insuficiență cardiacă.
Medicii Universității din Virginia au mai transmis că din rândul bolnavilor cu insuficiență cardiacă, aproape jumătate dintre aceștia nu știau că suferă de hipertensiune arterială sau boli cardiovasculare, conform Medicalxpress.com.
O altă complicație este reprezentată de accidentele vasculare. Acestea sunt un pericol, ținând cont de faptul că pacienții cu coronavirus, la fel ca alte boli care conduc la inflamații severe în tot organismul, crescul riscul de AVC.
În continuare, autorii lucrării menționate anterior au descris interacțiunile medicamentoase potențiale la bolnavii diagnosticați cu COVID-19. Hidroxiclorochina poate interacționa cu medicamente folosite pentru reglarea ritmului cardiac, pe lângă faptul că poate provoca leziuni cardiace, dar și agravarea cardiomiopatiei. Un alt medicament, remdesivir, poate duce la tensiune ritm cardiac anormal și arterială scăzută.