Criza economică generată de pandemie va dura mai mult decât se preconiza. FMI schimbă strategiile
Publicat pe 24.09.2020 la 15:10 Actualizat pe 02.10.2020 la 22:05
Fondul Monetar Internațional transmite un nou avertisment. Criza economică creată de pandemia de coronavirus va depăși perioada preconizată, iar unele ţări vor suferi pierderi mai mari. Economiile țărilor din America Latină și Caraibe vor fi cele mai afectate.
- Criza economică creată de pandemia de coronavirus va depăși perioada preconizată
- Țările din America Latină și Caraibe vor fi cele mai afectate
Miercuri, un înalt oficial de la Fondul Monetar Internaţional a declarat că economia globală va avea mai mult de suferit decât se credea și va fi nevoie de mai mulţi ani pentru a reveni pe creştere.
Din martie, FMI a furnizat o finanţare totală în valoare de aproximativ 90 miliarde de dolari pentru 79 de ţări. Dintre aceste țări, 20 sunt din America Latină, relatează Agerpres.
„Încercăm să ne păstrăm resursele financiare. Vorbim despre o revenire la creştere care va avea nevoie de mai mulţi ani iar pe parcusul acestei perioade multe ţări vor avea nevoie, probabil, de asistenţă”, a spus primul adjunct al directorului general al FMI, Geoffrey Okamoto.
Cele mai afectate economii la nivel global
Țările din America Latină şi Caraibe sunt cel mai afectate de pandemie din punct de vedere economic. Aici s-au raportat aproximativ 8,4 milioane de cazuri de infecţie cu coronavirus şi peste 314.000 de decese, acestea fiind cele mai mari înregistrate de o regiune a lumii.
Okamoto a menționat că multe ţări din America Latină aveau probleme cu datoriile şi înainte de coronavirus, iar pandemia nu a făcut decât să le agraveze. Oficialii FMI negociază cu economiile din Grupul G20 pentru prelungirea unui moratoriu temporar al serviciului plăţilor datoriilor pentru ţările aflate în dificultate.
„Durează mai mult decât ne-am aşteptat şi de acea va modifica puţin dinamica a aceea ce credem că este sustenabil pe termen lung”, a spus oficialul FMI.