Cum să schimbi singur o baterie auto - ghid practic
Publicat pe 14.02.2019 la 13:22 Actualizat pe 14.02.2019 la 13:22
Unul dintre cele mai neplăcute lucruri care ți se pot întâmpla iarna este ca atunci când te urci în mașină, gata de plecare, să constați că aceasta nu pornește; de cele mai multe ori, motivul pentru care se întâmplă acest lucru este bateria descărcată.
Unul dintre cele mai neplăcute lucruri care ți se pot întâmpla iarna este ca atunci când te urci în mașină, gata de plecare, să constați că aceasta nu pornește; de cele mai multe ori, motivul pentru care se întâmplă acest lucru este bateria descărcată.
Majoritatea penelor de acest fel au loc iarna, din cauză că reacțiile chimice din interiorul bateriei, ce funcționează pe bază de plumb și acid sulfuric, sunt încetinite. În plus, din cauza temperaturii scăzute, cererea de energie pentru a porni un motor foarte rece este mai mare, iar acumulatorul tău nu mai face față, fiind vechi.
Dacă te confrunți cu această problemă, o baterie auto Rombat ar putea fi soluția pentru porniri fără emoții în următorii ani. Primul pas însă este să știi cum se schimbă bateria, pentru a o putea înlocui.
Pas cu pas - cum se schimbă acumulatorul auto?
Dacă urmezi indicațiile următoare și ești un tip operativ, în 15 minute ar trebui să reușești să schimbi acumulatorul vechi cu cel nou.
Prima dată, asigură-te că bateria nou cumpărată are bornele dispuse exact în poziția celor vechi, deoarece există și baterii de același amperaj ce au bornele inversate, acestea nefiind compatibile.
Trecând la lucrul propriu-zis, vei avea nevoie de o cheie tubulară de 13, cu prelungire, pentru demontarea bateriei din suportul de fixare și de o cheie de 10 sau 12, în funcție de model, pentru șuruburile bornelor.
După ce toate șuruburile au fost slăbite, se scot bornele și se scoate bateria de la locul ei, urmând montarea noului acumulator. Înainte de acest pas poți curăța spațiul rămas gol, dacă găsești praf sau alte reziduuri, și poți pulveriza spray pentru contacte electrice pe mufe, curățându-le în interior.
Pentru a monta bateria trebuie urmați pașii de mai sus în ordine inversă, adică mufarea și înșurubarea bornelor, fixarea bateriei în lăcașul ei și eventual punerea căpăcelelor de protecție ale bornelor, dacă produsul a fost echipat cu așa ceva.
De ce se descarcă acumulatorul auto?
În interiorul carcasei de plastic cu care intri în contact se află niște plăcuțe din plumb imersate într-o soluție de acid sulfuric și apă. Acest mediu electrolitic facilitează transportul electronilor atunci când conectezi bornele la un consumator, furnizând astfel curentul electric de care mașina are nevoie.
Supusă la temperaturi extreme, bateria va suferi niște reacții chimice în interior, fapt ce duce la formarea unor compuși sub forma unor cristale de sulfat de plumb. Fenomenul, numit sulfatare, duce la pierderea capacității bateriei, lucru observat cel mai bine în sezonul rece, atunci când uleiul de motor este vâscos și pornirea necesită putere electrică mai mare. În plus, frigul încetinește viteza reacțiilor ce au loc în interiorul bateriei; din aceste motive problemele apar iarna, la pornire.
Cum poți prelungi durata de viață a bateriei auto?
În primul rând, dacă depozitezi o baterie încărcată, ea trebuie să stea la o temperatură medie de 15 grade Celsius, fără a fi expusă la mai mult de 25 de grade. Instalarea unei baterii ar trebui făcută în mai puțin de 15 luni de la data producerii și în mod normal tensiunea ei ar trebui să depășească 12.2 V la instalare.
În al doilea rând, condițiile în care stă mașina sunt responsabile de modificarea duratei de viață a bateriei. Frigul, dar și căldura excesivă au o influență negativă. De aceea, dacă îți ții automobilul în garaj vei avea o baterie mai longevivă, iar motorul va porni mai ușor și se va încălzi mai rapid în lunile de iarnă. Mai poți curăța din când în când bateria și contactele cu o soluție de bicarbonat de sodiu sau cu un spray special.
În al treilea rând, felul în care utilizezi mașina se reflectă în gradul de uzură al acumulatorului. Astfel, dacă nu conduci pentru o lungă perioadă, ar fi util să deconectezi una dintre borne, pentru a deschide circuitul. Pe de altă parte, cursele scurte făcute cu autoturismul nu permit alternatorului să încarce complet bateria. Dacă drumurile mai lungi nu fac parte din rutina ta, ai putea să reduci utilizarea consumatorilor din mașină în vederea prelungirii duratei de viață a acumulatorului.
În concluzie, montarea bateriei auto nu este atât de complicată pe cât pare la prima vedere. Pentru a nu ajunge însă în situația de a schimba bateria prematur, sfaturile de mai sus te vor ajuta să te bucuri de bateria mașinii tale cât mai mult timp.