Cutremur puternic într-o destinație frecventată des de români. Ce magnitudine a înregistrat seismul
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 29.03.2024 la 10:06
Actualizat pe 29.03.2024 la 10:06
Cutremur puternic în Grecia! Seismul a avut o magnitudine de 5,7 pe scara Richter și a fost înregistrat în zona maritimă, la 25 km est de Strophades, în această dimineață. Vibrația, care a avut o durată lungă, a fost resimțită în zone din Attica.
- Cutremur puternic în Grecia
- Ce magnitudine a avut seismul și unde a fost înregistrat
Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții Institutului de Geodinamică al Observatorului Național din Atena, un cutremur cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter a lovit sudul Greciei.
Cutremur puternic în Grecia
Un cutremur puternic s-a produs în această dimineață, în largul coastei Ilia. Potrivit datelor revizuite ale Institutului Geodinamic din Atena, este vorba despre un seism cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter, care s-a produs la ora 09:12 dimineața.
Epicentrul cutremurului este situat în zona maritimă la 25 km est de Strophades. Vibrația, care a avut o durată lungă, a fost resimțită în zone din Attica.
Președintele OASP, Efthymis Lekkas, a declarat pentru ERT că seismul a fost într-adevăr unul mare "dar nu provoacă îngrijorare pentru că s-a produs în zona marină" și a precizat că au fost puține pagube materiale la mănăstirea din Strofadia. El a precizat, totuși, că experții monitorizează evoluția fenomenului, scrie presa din Grecia.
Nu au fost raportate imediat pagube sau răniți în urma cutremurului, care a fost resimțit și în capitala Greciei și până în sudul insulei Creta.
Grecia se află într-o regiune foarte activă din punct de vedere seismic, iar cutremurele sunt frecvente. În marea lor majoritate, acestea nu provoacă răniți și pagube minime sau deloc. Potrivit primelor informații, seismul s-a produs la o adâncime de 17 kilometri, epicentrul fiind localizat la 79 de kilometri nord-vest de orașul Kalamata, în largul zonei de coastă.
Autoritățile evaluează riscul potențial de tsunami de-a lungul coastei
Tsunami-urile sunt valuri oceanice declanșate de activitatea seismică și pot reprezenta o amenințare semnificativă pentru regiunile de coastă, în funcție de distanța față de epicentrul cutremurului.
Tsunami-urile pot avea o amploare diferită în funcție de distanța dintre epicentrul cutremurului și linia de coastă. Tsunami-urile locale, care se produc pe o rază de 100 de kilometri de la originea cutremurului, reprezintă cea mai imediată amenințare pentru comunitățile de coastă. Tsunami-urile regionale, care se întind pe o rază de până la 1.000 de kilometri, pot provoca, de asemenea, pagube și deplasări semnificative.
Chiar și tsunami-urile care se produc la mai mult de 1000 de kilometri distanță, cunoscute sub numele de tsunami îndepărtate, pot genera valuri puternice capabile să ajungă la țărmuri îndepărtate, scrie hindustantimes.com.
Citește și: Cutremure în România, duminică dimineaţă. Ce magnitudine au înregistrat cele două seisme