De ce a ales Germania lucrători români pentru culesul de sparanghel: "Acest lucru nu este posibil în vârf de sezon"
Publicat pe 13.04.2020 la 19:30 Actualizat pe 13.04.2020 la 19:30
În timp ce pandemia de coronvairus face victime pe bandă rulantă și prăbușește economia țărilor europene, Germania continuă adunarea de recolte, pentru acest lucru chemând români la muncă.
În timp ce pandemia de coronvairus face victime pe bandă rulantă și prăbușește economia țărilor europene, Germania continuă adunarea de recolte, pentru acest lucru chemând români la muncă.
Din cauza înghețării locurilor de muncă pe perioada stării de urgență, românii au luat calea străinătății în căutare de venituri. Astfel, câteva mii de muncitori sezonieri au ajuns în Germania, urmând să înceapă culesul sparanghelului.
Jorg Heuer de 49 de ani, are o fermă de sparanghel în Fuhrberg. Acesta a angajat nu mai puțin de 60 de români pentru munca de la câmp. Deși pentru cele 100 de hectare cultivate ar avea nevoie de tot atâția muncitori, fermierul spune că nu poate angaja nemți.
De ce vor nemții angajați români
„Majoritatea nemților nu sunt obișnuiți să lucreze pe câmp timp de ore întregi. Se plâng imediat de dureri de spate. Românii sau polonezii sunt mai puternici. O echipă de handbal mi-a oferit ajutorul. Fiecare maxim patru ore - gratuit. Asta a fost frumos, dar pe mine nu mă ajută. Trebuie să mă bazez pe faptul că fiecare lucrător pleacă după patru ore și nu am timp să îi organizez.", a declarat acesta pentru o publicație germană.
"Sparanghelul trebuie cules zilnic. Nemții cer una sau două zile libere pe săptămână, iar acest lucru nu este posibil în vârf de sezon. Românii lucrează și duminica și de sărbători”, a explicat el pentru Bild.
Totuși, fermierul și-a luat măsuri de siguranță, spunând că muncitorii săi nu au parte de contacte cu alte persoane.
„Un lucru foarte important. Cel mai rău ar fi dacă s-ar infecta”, mai spune Jorg Heuer.